Acasă Actualitate Două studente din Timișoara deschid biblioteci pentru copii în spitalele din România

Două studente din Timișoara deschid biblioteci pentru copii în spitalele din România

DISTRIBUIȚI

Două studente din Timișoara deschid biblioteci pentru copii în spitalele din România. „Citești, crești și te însănătoșești”! Aceasta este deviza unui proiect pornit de cele două studente, cu ajutorul directoarei unei asociații. Din dragoste pentru lectură, trei persoane au reușit deja să deschidă trei mini-biblioteci în spitale, două în județul Timiș și una în Mehedinți. Totul, în mai puțin de o lună.

Anca Duducea, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, din Timișoara, Larisa-Andreea Vasile, studentă la Jurnalism în cadrul Universității de Vest din Timișoara, ajutate de Patricia Lidia Popoescu Cevei, directorul Asociației Bastionul ArtLitTim, sunt cele care au avut strălucita idee de a le deschide celor mici drumul spre lectură.

În nici o lună, au reușit să deschidă mici biblioteci în trei spitale: Secția de Oncohematologie din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, Secția de Pediatrie din Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin și Secția de Pneumologie din Spitalul „Dr. Karl Diel” Jimbolia.

 „Din dorința de a aduce un zâmbet pe chipul copiilor internați în spitale, ne-am propus să amplasăm biblioteci cu acces ușor și gratuit în secțiile de pediatrie. Încurajăm lectura pornind de la cele mai mici vârste, conturând un spațiu adecvat și propice pentru a depăși o perioadă searbădă, dar greu de evitat din viața copiilor. Cititul are o importanță majoră pentru un viitor om de succes, iar nivelul crește dacă este inclus ca mod de viață încă din copilărie. În spitalele din România, anual sunt mii de copii internați, din diferite motive, care trebuie să suporte și să accepte tacit patru pereți albi. Un real ajutor este și pentru părinții care în felul acesta își vor ține copiii ocupați și distrați de la procesele prin care trec în perioada de internare”, spun cele care au reușit să ducă lectura mai aproape de copiii bolnavi.

Mentorul Ancăi și Larisei-Andreea este directorul Asociației Bastionul ArtLitTim, care le-a ajutat cu tot ce a putut pentru un proiect inedit în spitalele din România.

Inițial, planul a fost să fie deschise mini-biblioteci doar în secțiile de pediatrie, însă proiectul a fost extins și în spitalele pentru adulți.

În mini-bibliotecile din spitale sunt cărți specifice mai multor categorii de vârstă: 2 – 6 ani, 6 – 10 ani, 10 – 14 ani și peste 14 ani. Se găsesc însă și cărți pentru adulții aparținători. Tinerele studente și-au propus să alimenteze rafturile după fiecare trei luni. Fetele vor să deschidă deja cea de-a patra bibliotecă, în Secția de Psihiatrie Infantilă Timișoara.

Oricine vrea să doneze cărți o poate face foarte ușor, cu mențiunea că este nevoie de cărți noi, pentru că mediul în care ajunge acestea este unul steril. Fetele pot fi găsite pe pagina de Facebook „Citești, crești și te însănătoșești” sau la adresa de e-mail cititulvindeca@gmail.com.

Sursa: libertatea.ro

Comentarii

comentarii