Acasă Actualitate Dr. Dana Stoian: „Sedentarismul şi lipsa expunerii la soare – două cauze...

Dr. Dana Stoian: „Sedentarismul şi lipsa expunerii la soare – două cauze ale osteoporozei la femei”

DISTRIBUIȚI

Conform unui studiu adresat pacientelor cu osteoporoză, cu privire la prevalenţa deficitului vitaminei D în populaţia generală, peste 75% dintre femeile aflate la vârsta menopauzei şi după această vârstă prezintă valori insuficiente ale vitaminei D. Consumaţi peşte!

Dr. Dana Stoian, medic primar endocrinolog (Centrul Medical Dr. D. Timişoara, str. Patriarh Miron Cristea, nr. 9, fosta stradă Asăneşti), a precizat că una dintre cauzele lipsei  vitaminei D o reprezintă reducerea dramatică a expunerii la soare din cauza sedentarismului. De asemenea, doamnele se tem că se vor îmbolnăvi de cancer de piele şi aplică creme de protecţie. De fapt, orice cremă cu factor protectiv mai mare decât 6 blochează complet sinteza vitaminei D în tegumente. Alte cauze: lipsa alimentelor de bază îmbogăţite cu vitamina D şi consumul în cantităţi extrem de reduse a produselor de peşte. Mai e o cutumă: copiii trebuie să urmeze tratament de suplimentare a vitaminei D, nu şi adulţii. Evaluarea a cuprins peste 100 de femei aflate în menopauză, care au avut parte de evaluări complexe ale densităţii minerale osoase, singura care poate pune diagnosticul de osteoporoză, analize complexe de sânge: ionogramă, determinarea expunerii la clor, parametrii metabolici.

Evaluare extensivă înainte de tratament

85 dintre femei au avut carenţă de vitamina D, 25 o carenţă uşoară şi 60 moderată către severă. “În aceste situaţii am constatat că sunt necesare doze mult mai mari decât cele uzuale utilizate, mai mari de până la 8 ori pentru corecţia deficitului. O dată ce acest deficit a fost corectat urmează ca dozele de întreţinere să se stabilească individualizat. Prin urmare, standardul nostru, devenit a doua natură, fără ca să fie însă bazat pe adevăruri ştiinţifice, respectiv administrarea de 500-800 UI de vitamina D reprezintă doze insuficiente. Trebuie să învăţăm că în medicină “adevărurile” valabile acum 20-30 de ani sunt complet depăşite în anul 2012 şi este bine să tratăm afecţiunile conform regulilor actuale, nu a celor de acum 25-30 de ani. Răspunsul tratamentului antiosteoporotic, atât de larg recomandat de medici în ziua de astăzi, este strict dependent de această corecţie a vitaminei D. Persoanele care încep un tratament în absenţa evaluării vitaminei D nu vor beneficia de efectele maxime ale terapiei antiosteoporotice. Dozele  “nonclasice” de vitamina D nu sunt periculoase, dimpotrivă, sunt recomandate.  Noutatea este că trebuie evaluare extensivă înainte de a recomanda tratamentul, care este individualizat, nu ca şi cel practicat în Timişoara, standard, la fel pentru toata lumea: mult calciu fără a evalua vitamina D. Şi ne mai mirăm de unde apar atâtea litiaze renale, ca şi o complicaţie a supraadministrării calciului”, a precizat dr. Stoian.

 

Comentarii

comentarii