Acasă Economic Dr. ing. Simona Jurcă este noul director al DAJ Timiș

Dr. ing. Simona Jurcă este noul director al DAJ Timiș

1345
DISTRIBUIȚI

După ce Doru Petanec, fostul director al Direcției Agricole Județene Timiș, a murit din cauza COVID, în luna martie, în locul lui a fost numită, recent, de Ministerul Agriculturii, dr. ing. Simona Jurcă, fosta directoare adjunctă.

Dr. ing. Simona Jurcă este angajată de 21 de ani în instituție, este specializată în inspecții, a mai deținut funcția de director plin de patru ori, până acum, și a fost mulți ani director adjunct.

Inspecțiile pe piața agroalimentară și pe agricultură ecologică

Cel mai important obiectiv al Simonei Jurcă este organizarea recensământul general agricol în Timiș, împreună cu Institutul de Statistică. ”Avem câteva sute de persoane la nivelul județului pe care le-am angajat și pe care le și plătim. Operațiunile pentru recensământ se vor face electronic, pe tabletă, nu pe caiet, pe hârtie, cum era pe vremuri.

Există o aplicație și fiecare recenzor are o tabletă pe care va înregistra totul. Se va merge la proprietarii de terenuri și se va discuta față în față cu ei, cu respectarea regulilor anti-COVID, despre situația terenurilor agricole și vor fi înregistrate. E o acțiune complexă care va începe în 10 mai și va ține până în 31 iulie. Acum facem pregătirile. Încheiem contractele cu recenzorii”, a explicat Jurca.

Un alt obiectiv al noului director îl reprezintă inspecțiile pe toate domeniile de activitate agricolă din județul Timiș, pe legume-fructe, viti-vinicol sau agricultură ecologică etc., și aplicarea strategiilor și politicilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Trebuie să amintim că programul Tomata va trece la APIA, dar noi vom face inspecțiile pe teren. APIA gestionează și plătește. Până acum l-am făcut noi. DAJ a gestionat totul, dat se va schimba”, a subliniat noul director delegat.

Simona Jurcă mai atenționează că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă piața agro-alimentară o reprezintă substituirea originii legumelor și fructelor. De aceea alt obiectiv principal al activității DAJ Timiș este desfășurarea inspecțiilor în domeniu și pe agricultura ecologică.

”Se știe că unii comercianți mint și înșală cumpărătorul. De exemplu, ei vând roșii, ardei și castraveți, dar puțini sunt și producători. Mulți mint că le produc în fermele lor, dar ei nu au niciun metru de pământ. Vrem să eliminăm aceste situații aberante, prin verificări mai dese. Inspecțiile sunt specialitatea mea, de aceea în continuare voi pune un accent foarte mare pe domeniu în piețele agroalimentare. De 21 de ani fac această activitate, de când lucrez la DAJ Timiș, pe toate sectoarele agricole. Instituția trece printr-un moment greu, după decesul fostului director, prof. dr. Doru Petanec, iar județul Timiș are cea mai mare suprafață agricolă. Trebuie să ne facem treaba foarte bine”, a atenționat Simona Jurcă.

Comentarii

comentarii