Acasă Cultura Draft #2. Big Little Incidents – mare manifestare artistică, joi, la Biblioteca...

Draft #2. Big Little Incidents – mare manifestare artistică, joi, la Biblioteca Pavilion Timișoara

DISTRIBUIȚI

La Biblioteca Pavilion Timișoara, a Facultății de Arte, de pe strada Oituz nr. 4, de la ora 18.00, va avea loc, joi 10 ianuarie 2019, o mare și interesantă manifestare artistică: Draft #2. Big Little Incidents de Teo Papadopol.

Programul curatorial Draft desfășurat în spațiul Bibliotecii Pavilion prezintă proiecte artistice în stadiu de idee, proiecte parțial realizate sau eșantioane replicabile la scară mai mare. Conceptualizarea, cercetarea și analiza sunt punctele de reper în identificarea formatului potrivit pentru expunerea acestora. Astfel că, prezentarea ideilor în stadiul lor intermediar devine un demers comprehensiv in sine și chestionează relația dintre procesul de creație și opera finită. Limitele vagi dintre acestea sunt dislocate tocmai prin intenția de a face un stop cadru într-o structură conceptuală aflată în derulare. Astfel, Interacțiunea cu publicul devine premisă generativă și poate avea un rol determinat în creșterea sau deturnarea traiectoriei viitorului proiect.

“Proiectul Big Little Incidents pleacă de la premisa unei incursiuni în intimitatea atelierelor din școlile de artă. Recuzita acestora și în special piesele sculpturale dedicate studiului poartă amprenta generațiilor care au interacționat zilnic cu ele.  Alterarea accidentală sau voită, inscripționarea sau amprentarea acestor obiecte se transformă, prin acumulări stratificate, din acțiuni minore în gesturi care generează involuntar semnificație. Sculpturile dedicate studiului – obiecte secundare pentru procesul creativ – devin treptat opere colaborative a zeci de persoane care le-au manipulat de-a lungul timpului.
Acțiunea propusă de Teo Papadopol reiterează, condensând într-o unitate scurtă de timp, un proces care are loc în ateliere pe parcursul multor ani, folosind, în acest caz, contribuția transformatoare a publicului. Proximitatea, interacțiunea fizică cu obiectele, vătămarea acestora pentru un scop care le înnobilează ridică semne de întrebare privind întreg sistemul de conservare a artei, care transformă adesea lucrările în obiecte intangibile. Dincolo de aceasta, conceptul de operă ca ”recuzită pentru performance-ul publicului”, aparținându-i sociologului Tony Bennett, este pus în practică de Teo Papadopol ad litteram, pentru accentuarea clară a caracterului deschis al proiectului explică Maria Orosan-Telea –curator. Teo Papadopol este student în anul II la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Expoziții anterioare: 2017 Fragmente, expoziție personală Librăria Cărturești, Arad; 2018 Szemlelet es neze, Pecs, Ungaria; 2018 Offline, Galeria Mansarda, Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii