Acasă Actualitate Drumul Crucii, la Timișoara

Drumul Crucii, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Drumul Crucii sau Via Dolorosa (în latină, cu sensul de “Calea durerii”, “Calea îndurerată”) este o rută aflată în Orașul Vechi din Ierusalim.

Acesta este drumul pe care Hristos Domnul a călătorit din Pretoriu și până la Golgota, purtându-și crucea spre locul răstignirii.

Creștinii au ținut încă din vremurile de început ale răspândirii cuvântului lui Dumnezeu, să refacă spiritual, prin pelerinaje la locurile sfinte și, ulterior, prin rugăciune în bisericile și comunitățile lor, calea presărată de suferință, pe care Iisus Hristos și-a asumat-o spre plinirea Evangheliei Sale.

“Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim” este cântarea ce a împodobit Biserica din Timișoara la înjumătățirea postului, descoperindu-ne treptat legăturile dintre Pătimirile mântuitoare și dătătoare de viață ale Fiului lui Dumnezeu și Sfânta Sa Înviere.

La jumătatea Postului Mare al Paștelui, în după-amiaza zilei de duminică, a 3-a din postul Sfintelor Paști, la parohia timișoreană Viile Fabric Timișoara, a fost oficiată slujba „Drumul Crucii”, în prezența unui număr însemnat de credincioși.

Momentul de rugăciune a debutat cu sfințirea unei troițe din lemn, amplasată în partea laterală a bisericii parohiale cu față spre strada principală.

Aceasta a înlocuit vechea troiță metalică, care, de-a lungul timpului, a devenit pentru credincioșii parohiei un loc de închinare și rugăciune.

În continuare, cu lumânări și candele aprinse, cântări și imnuri închinate Sfintei Cruci, credincioșii parohiei, dimpreună cu preoții slujitori, au parcursul „Drumul Crucii”, rostind fragmente evanghelice ce reactualizează ultimele clipe pământești ale Mântuitorului.

La finalul procesiunii, preotul paroh Marius Sfercoci a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat sensul duhovnicesc al Crucii în viața creștinului și a mulțumit „pelerinilor” pentru împreuna rugăciune și „călătoria” spirituală făcută.

Comentarii

comentarii