Timișoara se înscrie pe lista unor orașe selecte precum Amsterdam, Barcelona sau Geneva care organizează competiții în care scrimerii încep să adune puncte ce pot conta pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Cele două turnee satelit de Cupă Mondială în România se vor desfășura în premieră în afara Bucureștiului.
„Unul dintre drumurile spre Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, trece prin Timișoara, odată cu organizarea acestor competiții. Suntem în compania unor orașe selecte precum Amsterdam, Barcelona sau Geneva, care organizează în 2023 astfel de turnee-satelit ale Cupei Mondiale”, a declarat Adrian Tal, președintele CSU Politehnica Timișoara.
Comparativ cu edițiile găzduite la București, cea din 2023 de la Timișoara a strâns un număr mai mare de participanți. Sunt 178 de sportivi din 34 de țări.
„Deși Timișoara este un oraș mai greu accesibil ca București, această competiție a depășit ca participanți numărul celor care erau organizate în Capitală. Se datorează și modului în care au fost organizate Cupele Mondiale la juniori în anii anterior. E un criteriu foarte important care face diferența, mai ales dacă aduci arbitrii de calitate. Printre participanți se numără cu siguranță și sportivi care vor fi prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris.
Sunt încântat și am așteptări mari de la weekend-ul ce urmează. Vreau să le mulțumesc, din partea Federației Române de Scrimă, celor de la Timișoara care sunt implicați în organizare. Este o competiție greu de organizat, destul de costisitoare. Faptul că CSU Poli a fost deschisă să aducă aici competiția este un lucru foarte important”, a spus Valentin Niță, reprezentant al Federației Române de Scrimă.
Turneele-satelit de Cupa Mondială sunt susținute de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.
„Suntem bucuroși și onorați să putem susține un eveniment sportiv de așa o mare importanță nu doar la nivel local, dar și internațional. Centrul de Proiecte Timișoara are ca misiune susținerea sportului fie de masă, fie de performanță. Avem o colaborare foarte bună cu beneficiarii noștri, pe care îi considerăm parteneri în dezvoltarea locală. Credem că acest parteneriat între CSU Politehnica și Municipalitatea Timișoara, prin Centrul de Proiecte, este unul valoros și sperăm să fie de durată și să creștem împreună”, a concluzionat Raluca Calițoiu, reprezentantă a Centrului de Proiecte Timișoara, aflată la conferința de presă dedicată turneelor-satelit de Cupă Mondială.