Acasă Actualitate DSP Timiș marchează, marți seara, Ziua națională fără tutun la Iulius Mall 

DSP Timiș marchează, marți seara, Ziua națională fără tutun la Iulius Mall 

DISTRIBUIȚI

Marți 14 noiembrie, de la ora 18, la Iulius Mall Timișoara, Direcția de  Sănătate Publică a Județului  Timiș și Centrul Regional de Sănătate Publică marchează Ziua națională fără tutun 2023, o amplă manifestare intitulată cu sloganul Să ardem calorii, nu țigări!

“Putem ajuta adolescenții să conștientizeze importanța sănătății prin prevenirea consumului de tutun sub orice formă!” îndeamnă DSP Timiș.

În țara noastră, a treia zi de joi din luna noiembrie, este dedicată celebrării comportamentului fără consum de tutun. Acesta este un factor de risc important pentru numeroase afecțiuni precum Bolile cardiovasculare.

Se estimează că, în Uniunea Europeană aproximativ 700.000 de decese anual, ar putea fi evitate prin renunțarea la fumat.

În România, conform datelor studiului ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) derulat în anul 2019, a reieșit o prevalență a fumatului zilnic, înainte de 13 ani de 5%.

Conform datelor Eurostat, 2019, cea mai mare prevalență, a fumatului zilnic, este la grupa de vârstă 25-34 de ani, iar cea mai scăzută la grupa de vârstă de peste 75 de ani.

Fumatul țigărilor electronice nu este lipsit de riscuri pentru sănătate. Vapingul este asociat cu multe substanțe chimice toxice (compuși organici volatili, metale grele, hidrocarburi aromatice cancerigene,etc).

3 mituri despre țigări:

Țigările electronice sunt o alternativă sănătoasă la fumatul convențional – FALS.

Fumatul din când în când nu este dăunător – FALS.

Nicotina este singura substanță periculoasă – FALS.

 

Comentarii

comentarii