Acasă Actualitate DSVSA Timiș susține încălcarea legii

DSVSA Timiș susține încălcarea legii

DISTRIBUIȚI

De doi ani, sute de cetățeni care locuiesc pe strada Martir Ioan Stanciu la nr. 5 din Timișoara, chiar lângă Secția nr. 2 de Poliție, sunt terorizați de sutele de porumbei pe care îi hrănește în mod ilegal o femeie tot din bloc.

Poluarea fonică provocată de zburătoare și poluarea cu deșeuri – găinaț, puf și pene – pe care le suportă zilnic omenii i-au dus la disperare pe oameni și au cerut ajutorul instituțiilor.

Zona este un pericol major pentru sănătatea oamenilor, sutele de ”șobolani ai cerului” purtând viruși și baterii care pot duce, în cazuri extreme, chiar la moarte.  

Situația a fost verificată și constatată nu numai de polițiștii locali în cele șase controale urmate de amendarea persoanei respective, ci și de oamenii legii de la Poliția Timiș, care, și ei, au amendat-o pe individă.

Proprietarii din condominiu au solicitat și sprijinul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Din păcate, așa-zisul control făcut de ”o echipă de inspectori a instituției” nu a găsit nici o pasăre în moment în care au mers în zonă. Controlul a aruncat la gunoi tot ceea ce au arătat și demonstrat polițiștii: că acolo vin sute de porumbei și îi terorizează pe oameni, fiindcă o persoană le dă de mâncare. De asemenea, ignoră și toate plângerile proprietarilor din bloc, pozele concrete și filmările cu femeia care le dă boabe și cu invazia porumbeilor, care blochează inclusiv intrarea în locuințe.  

Astfel, răspunsul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, din 20 septembrie 2023, i-a revoltat foarte tare pe oameni.

Iată răspunsul halucinant și revoltător al DSVSA Timiș:

”Referitor la reclamația dumneavoastră din data de 6 septembrie 2023 înregistrată la DSVSA Timiș prin care suntem sesizați cu privire la hrănirea porumbeilor pe domeniul public la intersecția străzilor Martin Ion Stanciu cu strada Constantin Brâncoveanu, de către numita …., vă aducem la cunoștință faptul că o echipă de inspectori din cadrul instituției noastre s-a deplasat la adresa indicată unde au fost constatate următoarele:
La data și momentul controlului nu a fost identificate aspectele semnalate prin sesizarea dumneavoastră. Din declarația persoanei reclamate rezultă faptul că aceasta se ocupă personal de igienizarea spațiului în care se adună păsările ori de câte ori este necesar.
Nu a fost depistată prezența păsărilor cu semne clinice de boală.
În cazul în care se constată și astfel de situații, păsări cu semne de boală, doamna declară că recuperează personal porumbei și îi predă spre îngrijire și tratament unei persoane specializate în acest sens”.

Poate că venirea inspectorilor de la DSVSA a speriat porumbeii, dar excrementele lăsate de zburătoare pot fi văzute și mai ales mirosite de la distanță. Orb să fi și tot vezi dezastrul din zonă, situație documentată cu nenumărate fotografii și filmări.

Reacția proprietarilor din bloc: ”E inadmisibil și revoltător ceea ce susține ”echipa de inspectori”. Nu se poate să dea un asemenea răspuns numai că în acel moment nu au găsit porumbeii acolo. Asta înseamnă că acești inspectori ignoră în totalitate plângerile și suferința suportată de oameni timp de doi ani din cauza terorii provocate de sutele de porumbei și ignoră și pericolul sanitar creat de păsări. E revoltător că instituțiile publice obligate să facă acest lucru nu ne ajută deloc, nu îi sprijină pe cetățeni, și îi lasă să își facă singuri dreptate. Care ar fi asta? Până la urmă, există riscul ca un cetățean disperat care va ajunge la limita suportabilității va arunca o găleată cu porumb otrăvit acolo! Ce se va întâmpla atunci când sute de porumbei vor muri subit…? Cum vor răspunde atunci aceste instituții? Cum va răspunde DSVSA? ”, se întreabă retoric cetățenii. 

Amintim că asociația de proprietari a făcut în perioada 2022 – 2023 mai multe sesizări la Poliția Locală Timișoara și la Poliția Timiș, dar și la DSVSA și la Ministrul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției Române.

“La data de 22.08.2023, femeia, în vârstă de 56 de ani, a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 200 de lei conform legislației în vigoare”, a transmis Inspectoratul de Poliției Timiș, luni 11 septembrie 2023.

Cazul a ajuns și la Prefectura Timiș și la Direcția Sanitar Veterinară. “Știm de această problemă. Se ocupă DSVSA. Monitorizez situația”, a spus subprefectul Sorin Ionescu, luni 11 septembrie.

De asemenea, polițiștii locali au dat mai multe amenzi persoanei care hrănește porumbeii, conform hotărârii Consiliului Local Timișoara, din 2021 care interzice hrănirea păsărilor pe domeniul public.

Proprietarii din imobilul menționat mai sus au depus un număr total de 6 sesizări atât scrise, cât și telefonice la Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, atât în anul 2022, cât și în anul curent.

Astfel, că la cele sesizate polițiștii locali care s-au deplasat la față locului au constatat aspectele cu privire la hrănirea porumbeilor.

Persoanei în cauza i-a fost întocmită somație cu termen permanent pentru respectarea prevederilor legale, ulterior fiindu-i întocmite 5 (cinci) procese verbale de sancționare contravențională pentru nerespectarea art 21, al.1 din HCL 89/2020 sancțiunile sunt în cuantum de 500 lei”, a transmis Poliția Locală Timișoara.

După ce cazul a ajuns în presă, polițiștii au intervenit iarăși, iar în 28 august, au mai amendat-o o dată! Rezultatul? Zero! Femeii nu-i pasă! Continuă să îi deturneze pe bieții porumbei și nu ii lasă să își caute singuri hrană.

Teroarea și coșmarul continuă asupra sutelor de proprietari din bloc, copleșiți de poluarea fonică și cu deșeuri provocată de păsări.

Se pare că cetățencei nu îi pasă că pune în pericol sănătatea și liniștea semenilor ei, a vecinilor, cu care locuiește zi de zi, an de an. Medicii susțin că porumbeii sunt purtători de viruși foarte periculoși pentru om, mai ales pentru copii.

Oamenii sunt revoltați și spun că sunt terorizați, pur și simplu, fiindcă păsările poluează la greu blocul și zona dimprejur cu deșeuri ( găinaț, pene și puf etc), dar și fonic. Viața lor a ajuns un coșmar! Porumbeii sunt extrem de gălăgioși și poluanți cu găinaț pene și microbi.

Comentarii

comentarii