Acasă Actualitate Dubii privind calitatea lucrărilor executate la Muzeul Național al Banatului. Se face...

Dubii privind calitatea lucrărilor executate la Muzeul Național al Banatului. Se face expertiză

DISTRIBUIȚI

muzeul banatului lucrari consolidare reabilitare 18

Castelul Huniade – Muzeul Național al Banatului – este în reabilitare de zece ani. S-a finalizat în mare parte reabilitarea aripii de Nord-Vest, dar comisia de recepție a cerut o expertiză a lucrărilor. Asta pentru că există dubii în ceea ce privește calitatea lucrărilor executate.

„Începând cu punctul de vedere al proiectantului au existat niște corelări și lucrări care pun serioase dubii în fața comisiei, nu au putut fi analizate ca și obiecții care pot fi remediate, au lăsat să existe dubii în ceea ce privește cerințele fundamentale de calitate a clădirii. Este o lucrare care a avut cel puțin patru proiecte. Au existat trei proiecte cu peste 18 dispoziții de șantier. Pentru lucrările de punere în siguranță la etajul doi, ceea ce a însemnat pericolul prăbușirii pentru etajul doi, a existat un proiect care a fost executat din aproape în aproape. Aici au apărut divergențele, având în vedere programul de control al calității, au apărut divergențe vizavi de procese verbale de calitate, de lucrări ascunse, la care proiectantul nu a fost prezent. Existând aceste dubii, comisia are dreptul să ceară expertiză”, a spus Angela Glăman, inspector superior Serviciul Strategii și managementul proiectelor – CJ Timiș.

Aripa de Nord-Vest este cea care adăpostește cele mai importante expoziții și săli, care pot constitui interes pentru vizitatori, mai ales că Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021. După ce comisia de recpție își va da OK-ul (după ce va fi realizată expertiza), atunci această parte de clădire va fi recondițșionată cu bani europeni sau din bugetul CJ Timiș, și va putea fi deschisă vizitatorilor.

„Sunt direct interesată de identificarea unor surse de finanțare pentru a putea ca până în anul 2021 să dăm acces publicului în Castelul Huniade. Partea de Nord Vest, cea care a făcut obiectul lucrărilor care se realizează de 10 ani la Castelul Huniade, ar fi zona care s-ar finaliza cel mai repede. Fiind finalizată, ar trebui recondiționată, pentru a da acces publicului. În luna decembrie a anului 2016, constructorul ne-a notificat terminarea lucrărilor. S-a decis de către majoritatea membrilor comisiei semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize, care, spun eu, este foarte binevenită, o expertiză care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani. Recomandările comisiei sunt elaborarea unei expertize tehnice, clarificarea valorii lucrărilor real executate și luarea măsurilor de conservare realizate”, a spus Roxana Iliescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Valoarea contractului semnat în 2012 este de peste 12 milioane de lei.

Comentarii

comentarii