Acasă Actualitate Duhoarea grea de cauciuc și de excremente de porc din aerul Timișoarei...

Duhoarea grea de cauciuc și de excremente de porc din aerul Timișoarei nu au dispărut!

DISTRIBUIȚI

Duhoarea grea din aerul Timișoarei se pare că nu a dispărut. Sâmbătă dimineață, cetățenii vorbesc din nou de miros greu de excremente de porc, negru de fum de la Continental și, evident, de gunoi și canalizare.

Izul greu de cauciuc este vechea problemă cu care se confruntă orașul și de care nu va scăpă, dacă fabrica de la Pădurea Verde nu va fi scoasă dincolo de Timișoara.

Eleonor este cea mai revoltată: “Pute la Dumbrăvița! Pute în Moșnița, pute în Girocului, peste tot pute a cauciuc și voi tăceți mâlc! Bună dimineața! Negreșit pute afară a cauciuc ars și miros metalic, de la Continental România ca de obicei! Băieții dolce far niente dorm, garda de mediu e o bășcălie sinistră! #sinecuri #gazare Timișoara nu e Ausvit!! Nu ne mai gazați!!!! Doar eu mai am demnitate și miros în orașu asta de sclaveti  vânduți ieftin și lași revoluționari?

Am vomitat la alergat la podul de lângă prefectura, dar săptămâna viitoare o să vomit în față instituției! Mulțumesc Continental România pentru doza de cauciuc din aer! E o adevărată plăcere să simți că leșini la alergat! Poluatorilor, plecați la voi în țară, la lagărele de gazare!”

Eleonor: “Locuiesc la aproape 5 km de Continental Anvelope Timișoara. Ei bine, azi, la ora 4 dimineață, au dat drumu la un miros de cauciuc ars combinat cu ceva substanță chimică încât a trebuit să mă ridic din pat să închid geamu. Eu, pe Cetății. Nu știu ce dracu fac aia din zona lor. Cu toate astea, tot acest oraș las tace. Timișorenii îs niște capete plecate, niște resemnați care în afară de să înjure la olteni nu mai știu nimic. A, și să se laude cu Revoluția pe care clar nu au făcut-o ei. Nu ai cum să faci Revoluție și de 30 de ani de la ea să trăiești că un sclav.  Prefectu, Dominic, și alți triști politicieni din Timișoara tac mâlc. Fiindcă sunt așa slabi încât singurele meciuri pe care și le permit sunt cu funcționari publici pe care îi pot execută temporar. E trist! De ce tăceți toți, LAȘILOR????? Va puteți vedea în oglindă? NU va e jenă să va prezentați șefi, primari, prefecți, când nu sunteți nimic??”.

 Eleonor: “Timișoara miroase de ani de zile a cauciuc nu mai e o surpriză pentru nimeni. Deși compania Continental susține că nu polulează, România nu are cu să măsoare emisiile de noxe, așa că nemții apelează la măsurători bianuale făcute de o firmă din Austria. De ani de zile, gunoiul este aruncat sub preș, iar discuțiile despre mirosul de cauciuc mai apar  numai cu scop electoral”. Eleonor: “Neața! Pute a căcat de porc! Și la voi? Și dacă da, în ce zone, ca să îmi dau seama până unde merge nesimțirea Smithfield! Fiindcă dacă Continental ne gazează cu cauciuc, dau și ăștia cu porcii, a căcat”.

Pe de altă parte, Continental se laudă că nu poluează și că a finalizat în anul 2021 investiția la un nou echipament  RTO – Regenerative Thermal Oxidation (Oxidare Termică Regenerativă), care distruge compușii organici volatili (moleculele responsabile cu majoritatea mirosurilor) apăruti în cadrul procesului de producție, prin oxidarea lor la temperatură înaltă. Proiectul a fost realizat   atât în scopul reducerii eficiente a emisiilor de compuși organici volatili, cât și pentru reducerea disconfortului olfactiv asociat acestor emisii. Echipamentul  instalat trateaza  emisiile care provin de la liniile existente in aria Mixing (5 linii de mixare Master Batch, 3 linii de mixare  Final Mixing si echipamentele Strainer I si II), fiind pregatit sa preia si alte, viitoare, surse de emisii, provenite de la viitoare echipamente, care vor face obiectul altor proiecte viitoare. Sistemul are  cinci camera de ardere, si va avea capacitatea de a trata în jur de 120.000 metri cubi/ oră (aer tratat).

Economic a realizat evaluarea starii de sanatate pentru anul 2020, evaluare realizata de Centrul de Mediu  si Sanatate din Cluj Napoca, prin care concluzia este: ”functionarea obiectului industrial nu elibereaza substante periculoase in concentratii care pot determina riscuri semnificative asupra starii de sanatate a populatiei in imediata sa vecinatate.”

La ultimul control din anul 2021,  s-a constatat faptul că este în curs de executare un alt proiect constând în montarea pe platformă metalică a unui singur echipament de tratare a aerului evacuat de coșurile de la mașinile TXT și STC Calandrering – Corp Cl (Hala 1)” având Decizia etapei de încadrare Nr. 91/23.05.2019 Revizuită la data de 23.07.2021.

Valentina: “De ce s-au lăudat ani la rînd cu investiții de milioane de euro dacă nu folosesc sistemul de anihilare a noxelor ? Nesimțiții naibii. Cum naiba îi rabdă pământul pe cei care trebuie să respecte niște norme legate de poluare? Că de aia există accente norme/legi după care trebuie să se ghideze, sau nu?….! Altă varianta nu există decât să închid geamurile. Pe la 5 dimineață m-am sculat să verific și era mai ok, puteam să deschid geamurile și să fac curent în casă. Nesimțiții! Sper că odată și odată cei care își bat joc de sănătatea mea să simtă și ei greața și răul pe care îl simt eu când își aerisesc halele cei de la fabrică de anvelope, fabrică care e situată la Pădurea Verde, în apropierea ei. Nesimțiții naibii, fac economie pe sănătatea noastră a tuturor!!”, mai scrie Valentina în jurnalul poluării Continental.

 Din păcate, Garda de Mediu Timiș nu a catadicsit să ne răspundă la telefon! Nu discută cu presa în weekend pentru probleme așa banale!

Comentarii

comentarii