Acasă Actualitate Duminica Floriilor 2022. Tradiții și obiceiuri cu o săptămână înainte de Paște

Duminica Floriilor 2022. Tradiții și obiceiuri cu o săptămână înainte de Paște

DISTRIBUIȚI

Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare de dinaintea Paştelui, are loc în data de 17 aprilie, în acest an. În această zi, ortodocşii merg la biserică, au dezlegare la peşte şi serbează onomastica celor care au nume de floare. Iată cele mai importante tradiţii şi obiceiuri de Florii 2022.

Duminica Floriilor este marcată în data de 17 aprilie, în acest an, cu o săptămână înainte de Paştele ortodox, care va avea loc pe 24 aprilie.

Conform Calendarului Ortodox, în Duminica Floriilor, Iisus a intrat în Ierusalim, după sâmbătă învierii lui Lazăr. Gestul lui Iisus, de a venit călare pe un pui de măgar, a fost făcut în ziua în care evreii alegeau mieii pe care urma să îi sacrifice de Paşte: astfel, Iisus spune că el este Mielul lui Dumnezeu, cel care şterge păcatele omenirii prin jertfa sa.

Iisus a fost aşteptat la intrarea în Ierusalim cu ramuri de finic şi palmier, dar şi cu haine, prin care locuitorii l-au recunoscut drept Rege. Acest lucru i-a mâniat pe farisei şi saduchei, învăţaţii care compuneau Sinedriul, organismul care-l va condamna pe Hristos la moarte.

Din ziua de Florii, se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, cunoscută ca Săptămâna Patimilor, sau Săptămâna Mare. De duminică până vineri, se ţin slujbele Deniilor, slujbe de dimineaţă (Utrenie) făcute seara aşa cum se face în cadrul privegherilor. Deniile diferă însă, prin faptul că ele  cuprind cântări şi rugăciuni specifice doar perioadei Sfintelor Paşti.

Credincioşii ţin mai multe tradiţii şi obiceiuri de Florii 2022. Iată-le pe cele mai importante.

Credincioşii merg la slujbă cu ramuri de salcie, care sunt sfinţite şi apoi puse la icoane, geamuri, uşi. Ele sunt puse şi pe morminte, care sunt curăţate în Duminica Floriilor.

Ramuri de salcie se pun şi în pomi fructiferi, pe butuci de viţă de vie, pe stupi şi la ferestre. Scopul este de a atrage prosperitatea şi sănătatea. Tot din acest motiv, se îngroapă şi muguri de salcie sub prima brazdă.

Vitelor li se dau să mănânce mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase de-a lungul anului şi pentru a face viţei sănătoşi.

Întreaga gospodărie se stropeşte cu agheasmă, pentru sănătatea familiei.

Se spune că este bine ca oamenii să se împărtăşească de Florii, pentru a li se îndeplini dorinţele. Pentru asta, e nevoie să aibă o dorinţă în gând, în momentul în care se apropie de preot.

În Muntenia, oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, iar dacă nu respectă obiceiul, vor încărunţi.

În unele zone din ţară, fetele îşi pun sub pernă busuioc, pentru a-şi visa alesul, pentru a deveni mai frumoase şi pentru a se mărita.

Sătenii umblă cu ramuri de salcie peste mijloc, pentru a fi protejaţi de boli. În plus, cei care mănâncă muguri de salcie vor avea un sistem imunitar mai puternic.

Se spune că, în Duminica Floriilor, urzicile înfloresc şi nu mai sunt comestibile.

De Florii, conform datelor din 2021, peste 1,4 milioane de români îşi serbează onomastica. Pe cei mai mulţi din bărbaţi îi cheamă Florin, Florian, Florea, Florentin sau Florinel. Cele mai des întâlnite nume feminine sunt Viorica, Florentina, Florica, Floarea şi Florina.

Comentarii

comentarii