Acasă Actualitate După 13 ani, Timișoara are PUG. Viceprimarul PNL Cosmin Tabără atenționează că...

După 13 ani, Timișoara are PUG. Viceprimarul PNL Cosmin Tabără atenționează că Dominic Friz își asumă o victorie care nu este a lui

DISTRIBUIȚI

Viceprimarul PNL Cosmin Tabără susține că, după 13 ani de chin, Timișoara are un nou Plan Urbanistic General, atât de necesar evoluției acestui oraș. PUG-ul  este o constituție variabilă a urbei din punct de vedere urbanistic.

Viceprimarul  atenționează că Planul Urbanistic General al Timișoarei a fost finalizat și votat de către Consiliul Local Timișoara și de către liberali, dar din păcate, primarul Dominic Friz ia totul că o victorie a lui personală ceea ce este o mare eroare.

Cosmin Tabără a spus:

“Am văzut că primarul Fritz s-a aruncat repede să-și asume succesul acestui plan urbanistic general. Sigur că în mandatul lui se încheie acest PUG, dar totuși trebuie să țină cont că a fost nevoie de 13 ani ca PUG-ul să fie finalizat și a fost întocmit în mandatul a 3 primari.

A început de pe vremea lui Gheorghe Ciuhandu, a fost continuat de liberalul  Nicolae Robu și, sigur, a fost finalizat în timpul domnului Fritz acum, dar asta nu înseamnă că e victoria lui.

Opt ani de zile acest PUG a fost redactat și întocmit în timpul mandatului Robu și, dacă este să dăm vina pe cine l-a prelungit și cei care nu au întocmit la timp acest PUG, putem vorbi de foarte multe persoane, dar să știți că unii dintre aceștia erau chiar apropiați ai domnului primar Dominic Fritz.

Mă refer aici la Rudi Gref care a fost unul dintre cei care au lucrat la acest PUG și nu l-au grăbit în anii în care au depus eforturile pentru întocmirea acestui important document.

Nu cred că trebuie să ne asumăm politic personal sau pe un partid acest PUG.

Eu cred și sunt convins că PUG-ul este al întregului oraș, este al Timișoarei, și nu al primarului, nu al USR- ului și nu al celorlalte partide.

Este Planul Urbanistic General al Timișoarei și așa trebuie să gândim că îl facem pentru Timișoara și să nu folosim aceste elemente de campanie electorală.

Cred că echilibrul este cel mai necesar, cred că importante sunt proiectele pentru Timișoara. Acestea trebuie să fie cele care vor convinge până la urmă electoratul anul viitor când vor fi alegeri. Despre ceea ce este bine făcut, cine a făcut bine și să nu ne asumăm lucruri care nu ne aparțin și nu ne-au aparținut în totalitate!”

Totuși, acest PUG ar trebui să suporte anumite modificări, fiindcă documentul a începute să fie făcut în urmă cu 13 ani și aceste elemente se refereau practic la aceea Timișoara era atunci.

Tabără a adăugat că a fost nevoie de 13 ani pentru întocmirea acestui PUG. Este mult și nu se știe dacă acum suntem la o încheiere de etapă sau la început de etapă. Pentru că acest PUG, fără o cadastrare prealabilă a orașului, din start produce foarte multe lipsuri.

“Cred că, odată ce s-a încheiat această procedură și există PUG, acum avem pe ce ne baza. În momentul de față, trebuie să începem imediat cadastrarea Timișoarei. O cadastrare pe care am solicitat-o din primele luni de mandat, pentru că, dacă noi vom cadastra Timișoara și înțelegem valoarea și necesitatea acestui lucru, bugetul Timișoarei va crește cu 30-40% din start.

Astfel, că vom descoperi foarte multe terenuri, bunuri, clădiri care nu sunt intabulate pe Primăria Timișoara și pe care administrația locală nu le valorifică”, susține Cosmin Tabără.

Este vorba de aule ale universităților, străzi, terenuri, clădiri care nu sunt intabulate. Evident ca acest lucru arată clar un minus în ceea ce privește administrarea eficientă a Timișoarei, mai ales că zona a fost una dintre primele părți ale țării care a avut cadastru, ținând cont de ceea ce au făcut austriecii după 1716 odată cu venirea lor în Timișoara.

Tabără mai atenționează că multă lume se întreabă de ce liberalii au votat acest PUG, dacă au fost nemulțumiți de modul în care a fost redactat documentul.

Viceprimarul a explicat că liberalii au votat PUG-ul pentru că era obligatoriu ca Timișoara să aibă un plan urbanistic general, pentru că la anul expira și ultima prelungire a celui vechi care era de zeci de ani de zile.

 Pe de altă parte, trebuie reglementate niște lucruri care altfel nu ar mai fi fost controlate și prin câteva decizii se putea face un haos în oraș. Și așa s-au construit în anumite zone case și blocuri pentru că nu exista o normă care să le blocheze.

Sigur că pe lângă acele lucruri sunt investiții cum sunt stadionul, sala polivalentă, stadionul Lego care nu puteau fi autorizate fără existența acestui PUG.

“Atunci eu stau și mă gândesc între un scandal politic și responsabilitate ce aș alege între cele două? Pe de altă parte nu puteam fi iresponsabili și să nu votăm acest PUG pentru că vorbim de Timișoara și de fiecare dată când s-a pus problema orașului, PNL a votat în interesul cetățenilor și nu în interesul personal al unuia sau altuia.

Astea sunt lucrurile cele mai importante și care fac până la urmă ca oameni politici să fie responsabili. Ceea ce am făcut noi prin votarea acestui PUG a fost doar să arătam că Timișoara este mai importantă decât orice dispută politică”, a declarat Tabără.

Comentarii

comentarii