Acasă Economic „Ţeapă” nemţească la Aton Transilvania

„Ţeapă” nemţească la Aton Transilvania

DISTRIBUIȚI

Metoda de fraudare a creditorilor prin cesionarea acţiunilor sau părţilor sociale a debutat in Romania imediat după 1990, cand se practica masiv „turismul de aspirare a datoriilor”. Reteţa subzistă şi astăzi întrucât nu există create mecanisme de apărare eficientă, iar legea societăţilor comerciale este mai mult decât permisivă. Acum, mecanismul fraudei a fost prefecţionat de „specialiştii” germani de la Aton GmbH, companie care deţine mai multe firme cu probleme în România, printre care se numără şi Aton Transilvania. Cu datorii de zeci de milioane de euro către firme, primării şi persoane fizice din judeţul Timiş, cu datori la statul român, cu zeci de procese pe rol şi sub ancheta Direcţiei Europene de Luptă Antifraudă, nemţii de la Aton au decis să dea o nouă ţeapă.

 Prin Hotărârea nr. 21/2010 a asociaților S.C. Aton Transilvania S.R.L. asociatul unic al S.C. Aton Transilvania S.R.L., persoană juridică română, cu sediul în Carani nr. 391J, cod poștal RO307376,  jud. Timiș, România, înregistrată la Registrul Comerțului Timiș sub nr. J35/3894/2005, CUI RO 18201457, ATON GmbH, persoană juridică germană, cu sediul în Germania, Schlossstrasse 2, 36037, Fulda, înregistrată la RC Fulda sub nr. HRB 1988/201, reprezentând 100% capitalul social, reprezentată legal prin Thomas Eichelmann și Torsten Krug, a hotărât următoarele: retragerea din societate a asociatului unic ATON GmbH, persoană juridică germană, reprezentată legal prin dl Thomas Eichelmann și Torsten Krug, prin cesionarea părților sociale în valoare de 3560.340,00 lei către societatea THETA GmbH, persoană juridică germană, cu sediul în Germania, Schlossstrasse 2, 36037, Fulda, autorizație nr. HRB 5478, reprezentată legal prin Peter Walper, cetățean german conform contractului de cesiune părți sociale din data de 16.12.2010. În urma cesiunii asociatul unic al societății este THETA GmbH, persoană juridică germană. Capitalul social total rămâne neschimbat la suma de 3560.340,00 lei, împărțit în 356.034 părți sociale a câte 10,00 lei, deținute de THETA GmbH, 100 % capitalul societății. La o primă vedere toate acestea par cât se poate de normale. Abia acum intervine „şmecheria” germană, respectiv „ţeapa” adusă la rang de artă. Conform registrului comerţului din Germania, ATON GmbH are un capital de 15.000.000 de euro şi patru acţionari: Lutz Mario Helmig – partea socială 1 cu o valoare de 9.000.000 de euro, Dagmar Helmig – partea socială 2 cu o valoare de 1.500.000 de euro, Alexandra Helmig – partea socială 3 cu o valoare de 2.250.000 de euro şi Charlotte Helmig – partea socială 4 cu o valoare de 2.250.000 de euro. Noul acţionar majoritar de la Aton Transilvania. THETA GmbH are un capital social de doar 25.000 de euro, împărţi între aceeaşi 4 deţinători de părţi sociale. 

 
Schimbarea este ţinută departe de ochii creditorilor
 
„Afacerea” a fost pregătită încă din anul 2008 când a fost înfiinţată compania ATON THETA GmbH, având ca asociat unic ATON GmbH. În 8 decembrie 2010 ATON GmbH cesionează părţile sociale către patru persoane fizice: Lutz Helmig, Dagmar Helmig, Charlotte Helmig şi Alexandra Helmig, şi se modifică denumirea societăţii din ATON THETA GmbH în THETA GmbH. În 16  decembrie 2010 se cesionează de către ATON GmbH toate părţile sociale de la Aton Transilvania şi Agri Concept Europe către THETA GmbH şi este înlocuit administratorul Thomas Eichelmann ci Peter Walper, care este administrator unic şi la Aton Transilvania SRL. Conform contractului de divizare, ATON GmbH transmite către Theta GmbH, prin divizare întru preluare, partea sa din activele Aton Transilvania şi Agri Concept Europe SRL din Carani şi „toate obligaţiile care s-au născut din contractele societăţii ATON GmbH până la data divizării”. De asemenea, „toate drepturile şi obligaţiile dobândite sau pierdute cad în seama patrimoniului cesionat”, respectiv al societăţii THETA GmbH. Deşi modificările în acţionariatul firmelor au fost efectuate încă de anul trecut pe site-ul Aton Tansilvania apare încă specificat faptul că „Aton Transilvania SRL este parte a grupului ATON GmbH”, semn că „ţeapa” şi efectele ei nu trebuie încă cunoscute de creditorii români ai societăţii. Mulţi dintre aceştia cred încă faptul că Aton Transilvania are în spate un actionar puternic, cu un capital social de 15.000.000 de euro, şi speră că îşi vor putea recupera creanţele de la acesta. În fapt, SRL-ul Aton Transilvania are acum un capital social de doar 25.000 de euro şi răspunde în limita acestei sume, iar majoritatea bunurilor mobile şi imobile sunt gajate la bănci sau puse sub sechestru asigurator de creditori. Lucrurile sunt atât de grave încât Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Timiş a avut nevoie de câteva zile pentru a găsi bunuri fără sarcini pe care să pună sechestru asigurator. Tot Direcţia Finanţelor Puiblice s-a constituit parte într-un proces comercial pentru a împiedica înscrierea la Registrul Comerţului a firmei germane, sub numele de THETA. Deşi juristul DGFP nu s-a prezentat la proces, a depus în instanţă o opoziţie, la această oră procesul neavând încă sentinţă, aceasta fiind în pronunţare. Sperăm ca statul român, prin reprezentanţii săi, să nu se lase păcălit de marca „tradiţia germană”, aşa cum s-a mai întâmplat în câteva cazuri… 

Comentarii

comentarii