Acasă Actualitate Şedinţă cu decizii importante a Consiliului Local Timişoara

Şedinţă cu decizii importante a Consiliului Local Timişoara

DISTRIBUIȚI

Consiliul Local Timişoara se întruneşte joi, 29 iulie, de la ora 15.00, în şedinţa ordinară a acestei luni. Plenul va avea loc în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara şi va avea pe ordinea de zi cel puţin 49 de puncte.

 După interpelările consilierilor municipali, se va trece la votarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea Înţelegerii de cooperare între Timişoara şi oraşul peruan Trujillo. Consilierii locali îşi vor exprima votul şi asupra unei noi rectificări a bugetului local al Timişoarei, dar şi în privinţa suplimentării plăţii de la bugetul local, cu suma de 1.389.930 lei, pentru finalizarea lucrărilor de intervenţie la opt obiective de investiţii. Este vorba despre blocuri reabilitate, pentru care guvernul nu a mai trimis fondurile care trebuia să le asigure, reprezentând 50% din valoarea investiţiilor. La capitolul reabilitare de blocuri, consilierii locali vor avea în vedere joi şi un proiect de hotărâre referitor la modificarea criteriilor de selecţie pentru stabilirea ordinii de prioritate a blocurilor de locuinţe incluse în programele locale multianuale privind creşterea performanţei energetice.

Scumpiri
 
Pe ordinea de zi a plenului consiliului local revine proiectul de hotărâre privind preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat. Preţul de facturare a energiei termice la Timişoara ar putea creşte de la 164 de lei la 252 de lei pe gigacalorie, astfel că vor fi propuse şi noi grile pentru ajutorarea timişorenilor care nu ar putea să-şi plătească la iarnă încălzirea. 30.000 de familii ar putea fi asistate la iarnă de municipalitate, după ce guvernul a tăiat subvenţiile acordate pentru energia termică. Acest lucru ar putea duce la o sumă de 20 de milioane de lei pe an pentru ajutoare la plata încălzirii, faţă de 5 milioane de lei acordate în sezonul rece anterior. Alte două proiecte de hotărâre ce vor fi supuse votului în plen se referă la reactualizarea (majorarea) tarifelor pentru serviciile funerare, a tarifelor permiselor de lucru şi a locurilor de veci practicate în cimitirele din Timişoara, dar şi a tarifului serviciului de coşerit, ca urmare a majorării TVA la 24%. 
 
Disponibilizări
 
Alte cinci proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei de joi se referă la punerea pe liber a sute de angajaţi plătiţi din bani publici la Timişoara. De la Regia Autonomă de Transport Timişoara (RATT), ar putea fi daţi afară 409 de oameni, ca urmare a Programului de reorganizare şi restructurare al RATT. Alte sute de oameni vor rămâne fără locuri de muncă după aprobarea noilor organigrame de la Primăria Timişoara, Poliţia Comunitară, Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timişoara. Reducerile de posturi vin de la primărie şi direcţiile subordonate instituţiei vin ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63/2010. 
 
Municipalitatea preia spitalele
 
Săptămâna trecută, prefectul de Timiş Mircea Băcală se plângea că primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, nu vrea să semneze deciziile de preluare a patru spitale din Timişoara care trebuie să treacă în grija municipalităţii. Reprezentanţii primăriei explicau că nu vor prelua instituţiile dacă guvernul nu achită datoriile acestora. Viceprimarul Adrian Orza explică în ce condiţii se va face preluarea. “În următoarea şedinţă de consiliu local, vor fi spuse aprobării consilierilor locali protocoalele de predare-preluare a managementului asistenţei medicale din spitalele timişorene care urmează să fie descentralizate. În proiectul care va fi supus aprobării se specifică extrem de clar faptul că nu ne vom asuma responsabilitatea cheltuielilor angajate de către spitale din data de 1 aprilie 2010 până la data semnării protocolului de predare – primire, că toate cheltuielile medicale sunt în sarcina exclusivă a Guvernului României şi că ne rezervăm dreptul de a înceta exercitarea atribuţiilor şi competenţelor prevăzute de art. 2 din OUG nr. 162/2008 în cazul neîndeplinirii de către Guvernul României a obligaţiilor ce îi revin. De asemenea, este specificat faptul că în situaţia în care plata serviciilor medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate întârzie mai mult de 90 de zile, Consiliul Local al Municipiului Timişoara îşi rezervă dreptul de a înceta exercitarea atribuţiilor şi competenţelor asumate. Dincolo de aceste cerinţe fireşti, intenţionez ca în plenul consiliului local să propun un amendament la proiectele propuse, prin care Consiliul Local Timişoara să ceară guvernului ca toţi banii colectaţi prin asigurările de sănătate de pe raza judeţului Timiş să rămână la dispoziţia CJAS Timiş”, spune Adrian Orza.
 
Documete introduse tardiv în comisii
 
Consilierul local PSD Traian Stoia se declară total nemulţumit de faptul că unele materiale ce urmeză să intre în plen joi le sunt prezentate aleşilor doar marţi, cu doar două zile înainte de şedinţă. Asta în condiţiile în care documentele ar trebui să intre în comisii cu cel puţin patru zile înainte de plen. Traian Stoia spune că această practică nu este o noutate, ci că proiecte de hotărâri şi materiale suplimentare sunt prezentate uneori consilierilor chiar înainte de plen sau chiar în timpul derulării şedinţei. O altă nemulţumire a consilierului municipal se leagă de faptul că proiectele privind noile organigrame privind direcţiile din cadrul primăriei şi din subordinea instituţiei sunt prezentate doar referindu-se la numărul de posturi reduse, nefăcându-se referire la absolut nici un nume. „Nu este posibil să votăm aşa ceva, ca după aceea să măture ei pe cine vor”, spune Stoia, temându-se că în rândul funcţionarilor vor fi păstraţi diverşi „fini şi verişori”.  
 
 
 

Comentarii

comentarii