Acasă Actualitate Educația școlară, în concepția prof. Marius Craina, candidatul Pro România la funcția...

Educația școlară, în concepția prof. Marius Craina, candidatul Pro România la funcția de primar al Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Prof. dr. Marius Craina, candidatul Pro România pentru funcția de primar al Timișoarei, a ales un loc simbolic, pentru a susține conferința de presă, joi 17 septembrie, și a vorbi despre educație și situația patrimoniului orașului, aferent unităților școlare.

El a fost însoțit de viitorii consilieri locali conf. univ. dr. Daniel Radu, Carmen Ioana și avocata Roxana Iliescu.

Astfel, întâlnirea cu jurnaliștii a avut loc, în Piața Huniade, în apropierea Colegiului Tehnic Emanuil Ungureanu, a Colegiului MIU, a Operei Naționale și a Primăriei Timișoara.

Una dintre problemele uriașe cu care se confruntă sistemul școlar din oraș este legată de starea fizică a clădirilor. Multe dintre școli și licee funcționează în clădiri istorice foarte deteriorate și fără perspectiva de a fi reparate.

De aceea prof. dr. Marius Craina a atras atenția că aceste clădiri arată jalnic și prin urmare nu este respectată nici siguranța elevilor și a personalului didactic.

”Prin urmare, este obligatorie demararea unui proces amplu de renovare și modernizare a acestor edificii istorice cu o arhitectură foarte frumoasă, dar foarte deteriorată. Multe clădiri sunt degradate foarte tare așa cum arată și clădirea care adăpostește colegiul Emanuil Ungureanu.

Fondurile pe care trebuie să le aloce Primăria Timișoara de care aceste clădiri aparțin sunt mari de aceea numai de la UE se pot atrage bani cu succes. Trebuie făcut un plan clar pentru a vedea ce sume sunt necesare.

Atragerea fondurilor europene a fost extrem de lentă, aproape invizibilă, în ceea ce privește activitatea de zi cu zi, în modernizarea orașului. De aceea un departament special format va trebui să lucreze intens să atragă acele fonduri UE de care orașul are foarte mare nevoie pentru renovarea celor 9.000 de clădiri istorice, de care vorbesc specialiștii.

De fapt de o treime din clădirile Timișoarei se află în zona protejată, de aceea pentru aceste edificii trebuie să luptăm să le renovăm urgent”, a subliniat prof. Craina.

O altă problemă a orașului este lipsa locurilor suficiente în creșe și grădinițe, de aceea prof. Craina trage un semnal de alarmă și spune că aceasta trebuie rezolvată de primărie.

”Datele arată o crește demografică în oraș, dar în ultimii ani nu s-a construit în Timișoara nicio creșă, grădiniță sau unitate de învățământ, ceea ce este inacceptabil. În fiecare septembrie ajungem într-o situația  dramatică, fiindcă multe familii nu au unde să își înscrie copiii în creșă sau să îi dea la grădinițe.

Mai grav, multe locurile din grădinițe au fost alocate pentru creșă, tot din lipsă de spațiu și locuri. Prin această mutare greșită primăria a înființat câteva locuri pentru creșă, dat total insuficiente pentru numărul copiilor din Timișoara, de aceea în fiecare an ies mari scandaluri în presă pe această temă și conflicte între primărie și părinți.  

Atunci părinții trebuie să își ducă micuții în creșele particulare unde trebuie să plătească și este clar că multe familii nu își permit asemenea lux”, a  mai spus candidatul Pro România la funcția de primar al Timișoarei.

Consiliul elevilor Timiș a ridicat problema burselor, în dezbaterea publică de săptămâna trecută cu candidații la primărie. De aceea, joi, prof. Craina a mai atras atenția că aceste sume trebuie asigurate de Primăria Timișoara, dar în multe cazuri nu poate acoperi cerințele școlilor.

”Bursa de merit pe care școlile trebuie să o acorde elevilor merituoși  nu mai pot să o ofere tuturor elevilor din cauza fondurilor insuficiente oferite de primărie.

Practic din cauza primăriei foarte mulți elevi cu note de peste 8.50 nu mai primesc această bursă de merit. Ceea ce este un lucru imoral și ilegal, iar răspunzătoare este Primăria Timișoara”, a mai subliniat prof. Craina, joi 17 septembrie.

Comentarii

comentarii