Acasă Economic Eficiența resurselor

Eficiența resurselor

DISTRIBUIȚI

Incepand cu luna mai 2014 SC Expert Consulting SRL deruleaza in parteneriat cu Centrul National pentru Productie si Consum Durabile si Cluserul de Energii Sustenabile din Romania- ROSENC, proiectul cu titulul – “Cresterea eficientei utilizarii deseurilor ce pot produce energie in sectorul logistic”, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
Provocările sfârșitului secolului 20 legate de schimbările climatice și reducerea dramatică a resurselor au impus reorientarea percepțiilor legate de modul în care societatea umană și mediul se influențează reciproc. În acest context statele lumii fac eforturi susținute și conjugate în găsirea de soluții pentru rezolvarea problemelor de tipul schimbărilor climatice și reducerii substanțiale a diversității sistemelor biologice și ecologice precum și a globalizării și crizelor economice și energetice.
Societatea umană se confruntă în prezent cu dorința dezvoltării economico-sociale, dar și cu nevoia menținerii calității vieții în condițiile în care componente importante ale mediului – aer, apă și sol – sunt poluate în mod constant.
Îmbunătățirea gestionarii resurselor naturale prin evitarea exploatării lor excesive, recunoașterea valorii serviciilor furnizate de ecosisteme constituie un obiectiv general al dezvoltării durabile.
Eliminarea deșeurilor generate se poate traduce într-o pierdere de resurse valoroase fapt ce conduce la o creștere a presiunii care se pune asupra capacității mediului de a face față cererii tot mai crescute. În plus extragerea și prelucrarea materialelor noi precum și producția și distribuția de bunuri nou create adaugă suplimentar un impact negative asupra mediului.
Dacă până nu demult folosirea eficientă a resurselor prin reducerea costurilor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare a fost văzută ca o metodă sigură de menținere a competitivității economice, în prezent efortul firmelor trebuie să se focalizeze pe aplicarea principiului minimizării impactului asupra mediului.
Luând în considerare tendințele și cerințele actuale din domeniul protecției mediului este necesar ca întreprinderile să aibă o abordare mai cuprinzătoare a costurilor legate de mediu atunci când își planifică investițiile.
Producția și consumul durabil au ca scop îmbunătățirea impactul pe care un produs sau serviciul îl poate avea asupra mediului pe durata întregului său ciclu de viață.
În prezent proiectanții de produse, prin cele precizate în Directiva 2009/125/CE privind proiectarea ecologică, trebuie să contribuie la reducerea consumului de resurse depunând eforturi de eficientizare a acestora. În același timp întreprinderile pot fabrica produse mai durabile prin utilizarea unei cantități mai reduse de resurse materiale încurajându-se astfel utilizarea materialelor reciclate. Această abordare permite declanșarea generării de noi produse și servicii precum și inovări de proces și tehnologii.
Un rol important în implementarea conceptului de producție și consum durabil îl au și consumatorii, care, prin alegerile pe care le fac atunci când achiziționează un bun sau un serviciu impugn caracteristici legate de economia de resurse și de proiectarea ecologică.
În concluzie, conștientizarea fiecărui actor activ în mediu economic cu privire la importanța respectării regulilor de sustenabilitate: o anumită resursa naturală are funcţiuni multiple – economice, biologice, recreative, progresul tehnic neputând fi aplicat în mod unitar tuturor acestor funcțiuni; definirea clară a capitalului natural critic ce trebuie supus unor norme minimale de salvare determinând astfel un prag de utilizare al acestui capital, în scopul prezervării unui anumit stoc natural; utilizarea de resurse naturale regenerabile nu trebuie să fie mai mare decât rata de reînoire uzuală proprie a resursei respective; emisia de deșeuri trebuie să fie inferioară capacității de asimilare a acestora de către mediu devine esențială în păstrarea echilibrului mediu – societate umană.
Într-o lume cu populaţie în creştere şi cu resurse energetice tradiţionale limitate, folosirea deşeurilor pare să fie şansa energiei viitorului. Pe de altă parte, piaţa de consum în continuă creştere produce foarte multe deşeuri poluante, care ar putea fi sursă de energie, iar MEDGreen urmăreşte creşterea eficientei utilizării deşeurilor ce pot produce energie în sectorul logistic.

 

Comentarii

comentarii