Acasă Actualitate Eugeniu de Savoya Eliberatorul – 302 ani de la intrarea ca învingător...

Eugeniu de Savoya Eliberatorul – 302 ani de la intrarea ca învingător în Cetatea Timișoarei

DISTRIBUIȚI

În 18 octombrie 2018, se împlinesc 355 de ani de la nașterea prințului Eugeniu de Savoya și 302 ani de la intrarea ca învingător în Cetatea Timișoarei ce fusese stăpânită de Imperiul Otoman timp de 164 de ani. În semn de respect, o stradă din Timișoara îi poartă numele.

De aceea, joi 18 oct 2018 la ora 16 în sala Barocă a Muzeului de Artă din Piața Unirii Timișoara, va fi organizat, împreună cu  prof. univ. Victor Neunamm și studenții Facultății de Istorie anul II, un simpozion-aniversar dedicat lui Eugeniu de Savoya, Eliberatorul, după care la 17.30,  Regimentul de Garda va efectua un spectacol cu salve de tun.

Eugeniu de Savoya, s-a născut la curtea regelui Ludovic al XIV-lea. Fiind mic de statura nu a fost admis în armata franceză, fapt ce l-a determinat să plece din Franța și să caute o slujba în armata Sfântului Imperiu Român, unde a fost admis fără rezerve, jurand credință împaratului Carol al VI-lea.

Datorită geniului sau militar, a repurtat numeroase lupte și războaie astfel încât la 34 de ani a devenit feldmareșal și conducătorul suprem al armatelor imperiale hasburgice. A fost nu numai un strălucit militar, dar în același timp și un împatimit om de cultură, prieten și susțînător al marilor arhitecți, filozofi și scriitori ai vremurilor sale.
Dacă astăzi regiunea Banatului se detașează de alte zone prin multiculturalitate etnică și confesională și un nivel de civism recunoscut putem spune că în bună parte se datorează schimbărilor intervenite după eliberarea acestui minunat teritoriu de sub stăpânire otomană.

Colonizarile succesive au permis apariția noilor localități, a bisericilor de diferite confesiuni, ai căror enoriași au dus o viață în armonie cu cea a băștinașilor. Pe principiile înaintate la acele vremuri ale Europei, s-au pus bazele unei dezvoltări administrative, legislative, culturale, confesionale, militare și economicce ale Banatului.
Iată de ce în 2013 a fost înființată Asociația Eugeniu de Savoya din Tmișoara. Acestea au fost suficiente motive spre readucerea în actualitate a numelui Eugeniu de Savoya.

Acum doi ani, a fost realizat un spectacol în Piață Libertății pentru a marca trecerea a 300 de ani de la cucerirea Cetății Timișoara.
Anul acesta asociația a sărbătorit 300 de ani de la inaugurarea Fabricii de bere din Timișoara. Cu acest prilej asociația a înființat “Regimentul de Garda” al Timișoarei, care prezintă spectacolul schimbului de garda în fiecare zi de sâmbătă în Piața Unirii, spre bucuria celor interesați să fie martori la retrăirea unor momente istorice ale orașului nostru.
“Pentru acest fapt prietenii din asociația noastră aduc mulțumiri deosebite tuturor voluntarilor orașului care prin voință și efortul lor îmbracă uniformele armatei lui Eugeniu de Savoya și se prezintă publicului cu salva de tun, marșuri și mânuiri de armă asemenea celor de acum 300 de ani”, este mesajul Asociației Eugeniu de Savoya.

Comentarii

comentarii