Acasă Actualitate Timişorenii respiră spori de mucegai. Specialiştii spun că acest lucru are consecințe...

Timişorenii respiră spori de mucegai. Specialiştii spun că acest lucru are consecințe grave asupra sănătății

DISTRIBUIȚI

Timişorenii respiră spori de mucegai. Specialiștii din vestul țării aduc în atenție descoperirea unor cantități mari de spori de mucegai în aer. Măsurătorile, efectuate cu ajutorul unor dispozitive performante, au evidențiat chiar și valori de aproape 50 de ori mai mari decât cele tolerate de organismul uman. Îngrijorător este faptul că aceste microparticule ar putea declanșa alergii dificil de identificat.

Monitorizarea calităţii aerului din Timişoara a început anul trecut. Aici au fost aduse aparate care, în premieră naţională, analizează alergenii din aer. Patru astfel de aparate funcţionează de un an în Timişoara şi au demascat, cu ajutorul inteligenţei artificiale, alergenii din aer. Datele analizate au indicat pe lângă polen şi o concentraţie foarte mare de spori de mucegai, imposibil de identificat şi măsurat până acum.

De la punerea în funcțiune a stațiilor, în toamnă, au fost detectate valori îngrijorătoare ale microparticulelor de mucegai. De exemplu, stația din sudul orașului a identificat într-un moment dat o cantitate de spori Alternaria de opt ori mai mare decât în mod obișnuit. Aceștia provin, în general, din descompunerea materiei organice.

În ceea ce privește Cladosporium, unul dintre cele mai comune tipuri de mucegai, în unele zile s-au înregistrat și peste 130.000 de bioparticule pe metru cub. Limita tolerabilă este de doar 3.000.

Bianca Matiș, medic primar alergolog, observă o creștere aparentă a sensibilității la mucegai. Ea spune că acest lucru are consecințe semnificative asupra simptomatologiei. ”Simptomele precum rinoreea persistentă și exacerbările astmatice sunt probleme serioase cu care se confruntă pacienții”, susține aceasta.

Iar rezultatele sunt îngrijorătoare: în unele cazuri valorile au fost chiar şi de sute de ori mai mari decât cele tolerate de corpul uman. “Atât de mult încât îţi pui problema dacă nu foarte mulţi dintre pacienţii cu simptome de rinită şi astm, la care testele noastre alergologice arată că nu sunt alergici, nu sunt de fapt alergici la aceste tipuri de fungi, care nu au identificare în momentul de faţă în testele alergologice”, a declarat Carmen Bunu Panaitescu, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie.

Acești spori pot avea originea în clădirile abandonate, zonele umede sau pot rezulta din descompunerea vegetației și a cadavrelor de animale, fiind transportați de curenții de aer. Până în prezent, nu există informații despre prezența acestor microparticule și în alte orașe. Asta pentru că doar în Timișoara există echipamente capabile să le detecteze.

„Ceea ce noi ne-am propus este realizarea unui sistem integrat, să scalăm aceste stații la o suprafață cât mai mare, să găsim o sursă de finanțare astfel încât să implementăm la nivel național. Acum, colegii noştri de la Oncogen vor trebui să dezvolte teste pentru a vedea dacă aceste bioparticule au un efect alergen asupra populaţiei sau nu”, a declarat Florin Imbrea, Universitatea de Ştiinţele Vieţii Timişoara.

Cercetătorii responsabili de amplasarea stațiilor de monitorizare a calității aerului afirmă că acestea sunt cele mai performante din țară. Costul total al dispozitivelor a fost de 700.000 de lei.

Situația este atât de gravă încât autorităţile vor să facă un parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a putea trimite avertizări RoAlert atunci când valorile de mucegai din aer sunt ridicate.

Comentarii

comentarii