Acasă Actualitate Fabrica de tunuri Arsenal din Reşiţa îşi va redeschide porţile

Fabrica de tunuri Arsenal din Reşiţa îşi va redeschide porţile

DISTRIBUIȚI

Fabrica de tunuri Arsenal din Reşiţa îşi va redeschide porţile, după o pauză de 15 ani. În următoarele şase luni, uzina va trece printr-un proces de retehnologizare şi va avea, în primă fază, nu mai mult de 100 de angajaţi. Oficialii cred că acest proiect va repune oraşul Reşiţa pe harta Europei la producţia de armament.

Salvarea fabricii de armament de la Reşiţa a venit de la o companie care îşi are sediul central în Dubai.

La sediul Palatului Administrativ din Reșița a avut loc joi, 4 aprilie, semnarea unui contract de producţie între SC Arsenal Reşiţa SA şi Torman SRL Bucureşti, acest lucru însemnând practic repornirea activităţii societăţii reşiţene, filială a ROMARM SA, aflată momentan în conservare.

La eveniment au participat prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir, secretarul de stat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Flavius Nedelcea, şi directorul general al Arsenal Reşiţa, Ionuţ Chisăliţă.

Despre acest subiect, Ioan Dragomir, prefectul judeţului Caraş-Severin, a declarat: „Am avut discuţii în repetate rânduri legate de viitorul Arsenal Reşiţa cu conducerea societăţii, căreia i-am solicitat un plan de acţiune pentru a încerca să reluăm activitatea, cu sprijinul factorilor de decizie de la nivel central. Astăzi s-a semnat un contract de colaborare între SC Arsenal Reşiţa SA şi Torman SRL Bucureşti. În următoarea perioadă vor fi realizate primele investiţii în ceea ce înseamnă partea de logistică, utilaje, astfel încât, odată asigurată infrastructura, până la finalul anului, va putea începe producţia”.

Pentru a putea funcţiona, societatea va avea nevoie în primă fază de 75 de angajaţi, numărul acestora urmând să crească ulterior la 200. Aici se vor produce, într-o primă etapă, obuze calibrul 152 mm, cu posibilitatea de extindere a activităţii.

Întreaga activitate a fabricii va fi structurată pe orizontală, cu ajutorul unor componente ce urmează să fi aduse de pe piața din România.

”Nucleul Arsenal va rămâne neatins, deci baza cea veche va fi pregătită pentru a produce în continuare producţie ţeavă de tun sau tot ce va fi legat de acest obiectiv, de această armă. Pe lângă aceasta, vom produce şi obuze. După relansarea activităţii, peste 400 de tone de oţel vor fi transformate în arme de război”, a declarat Flavius Nedelcea, secretar de stat Ministerul Economiei.

Directorul uzinei este încrezător că fabrica va juca un rol important în producţia de armament la nivel european.

Ionuț Chisăliță, director S.C. Arsenal: O să vedeţi că, într-un termen foarte scurt, după ce vom asigura toată această infrastructură, vom începe să şi producem şi, repet, Reşiţa va redeveni unul dintre pilonii industriei militare din România şi, cred eu, chiar şi din Europa.

Compania a fost înfiinţată în anul 1972 şi a produs peste 60% din tunurile şi obuzele Armatei Române. În anul 2008, fabrica a primit ultima comandă, după care şi-a închis porţile. În prezent, fabrica are doar 32 de angajați.

Comentarii

comentarii