Acasă Actualitate Facultatea de Sport din cadrul UAV, partener în proiecte europene

Facultatea de Sport din cadrul UAV, partener în proiecte europene

DISTRIBUIȚI

Recent, o delegaţie a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, formată din prof. univ. dr. Vasile Liviu Andrei – decan şi lect. univ. dr. Viorel Petru Ardelean a fost invitată să participe la şedinţa de deschidere a unui proiect internaţional în domeniul educaţiei fizice şi sportului, pentru  copiii din ciclul primar. UAV prin FEFS a fost cooptată în acest proiect datorită seriozităţii de care a dat dovadă şi a relaţiilor foarte bune de colaborare pe care le are cu partenerii de la Institutul de Educaţie Fizică şi Ştiinţa Sportului din cadrul Universităţii din Szeged, aceştia fiind liderii şi coordonatorii proiectului. Alături de Institutul de Educaţie Fizică al Universităţii din Szeged (lider)  şi FEFS din cadrul UAV (partener), în acest proiect mai sunt implicaţi şi alţi parteneri de la Facultăţi de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca, Universitatea din Nitra şi Universitatea din Komarno (Slovacia).

Proiectul are codul EFOP-5.2.2-17 şi se numeşte „Analiză comparativă complexă a interacțiunilor dintre activitatea fizică regulată, deprinderile motrice, compoziția corporală și calitatea vieții elevilor din ciclul primar, din Slovacia, România și Ungaria”. Prin intermediul acestui proiect se doreşte evaluarea unui număr de aproximativ 150 de copii cu vârsta de 6-7 ani, din punct de vedere al deprinderilor motrice, al compoziţiei corporale şi calităţii vieţii, cu ajutorul unor aparate, baterii de teste sau printr-un chestionar adresat copiilor dar şi părinţilor. Aceste teste se vor repeta de trei ori, la anumite intervale, urmând a se trage concluzii în ceea ce priveşte nivelul de dezvoltare motrică al copiilor din fiecare ţară participantă, dar se vor realiza şi comparaţii între rezultatele obţinute de copiii din cele trei ţări din zona centrală şi est europeană.

În urma analizei rezultatelor se pot face propuneri de îmbunătăţire a procesului instructiv educativ, din perspectiva dezvoltării psiho-fizice, a stării de sănătate şi nivelul calităţii vieţii copiilor din cele 3 ţări participante. Ca şi finalităţi concrete ale acestui proiect putem enumera: o evaluare utilă, obiectivă şi complexă a unui grup numeros de copii din Arad, posibilitatea elaborării unor studii sau articole folositoare specialiştilor care concept programele şcolare, crearea unei baze de date utile forurilor de conducere din cele 3 ţări sau forurilor de conducere de la nivelul UE în scopul îmbunătăţirii politicilor educaţionale.

Comentarii

comentarii