Acasă Actualitate Proiectul unic în România al Asociației OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp ajunge la...

Proiectul unic în România al Asociației OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp ajunge la ediția a III-a. Reîncepe „Ora de Autoîngrijire”

DISTRIBUIȚI

Autoîngrijirea poate fi definită drept capacitatea pacienților oncologici de a-și gestiona propria sănătate și bunăstare în timpul tratamentului și recuperării, luând decizii informate și având un rol activ în procesul de îngrijire medicală. Mai mult decât simpla administrare a tratamentelor prescrise, autoîngrijirea înseamnă conștientizarea propriilor nevoi, îndeplinirea acestora în mod responsabil și luarea măsurilor necesare pentru a menține sau îmbunătăți calitatea vieții.

Autoîngrijirea mai înseamnă și colaborarea strânsă cu echipa medicală, comunicarea deschisă a preocupărilor și întrebărilor și participarea activă la procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește tratamentul și îngrijirea medicală.

Toate acestea sunt parte componentă a programului început în urmă cu 2 ani, în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

„Autoîngrijirea înseamnă că cea mai bună relație pe care trebuie să o ai este cea cu tine însuți sau însăți. Prin aceste întâlniri săptămânale, vă invităm să vă redescoperiți, să învățăm despre sănătate, curaj, autodeterminare, să înțelegeți transformările aduse de boala oncologica și cum să le gestionați”, spune dr. Dana Nagy – șef Compartiment Îngrijiri Paliative Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

„Ora de Autoîngrijire reprezintă un timp în care pacienții pot învăța cum să își gestioneze boala, atât fizic, cât și psihologic, și cum să simtă că au un control mai mare asupra unui moment foarte greu din viața lor. Mi se pare că apropierea unii de alții și spațiul informal care se formează în timpul orelor de autoîngrijire, sunt ca o gură de aer proaspăt în momente de cumpăna și de mari îngrijorări. Îi așteptăm cu drag, atât pe pacienți, cât și pe aparținători să fie alături de noi pe parcursul acestor întâlniri”, spune Alexandra Rebeca Mihoc, psiholog Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Timp de 8 săptămâni, 13 specialiști din cadrul Asociației OncoHelp vor aborda teme ce țin de gestionarea simptomelor și efectelor secundare ale tratamentelor, adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și implicarea în activități care să ofere suport emoțional și social. Printre acestea se numără prezentarea unui ghid practic de adaptare în boala oncologică și a unor recomandări de stil de viată în contextul cancerului. Totodată, se va discuta despre mișcare și kinetoterapie în rutina de autoîngrijire, dar și despre importanța muzicii în boala oncologică. O altă temă va fi legată de terapiile alternative în tratamentul cancerului și importanța informării corecte, dar se va discuta și despre un subiect aparte, „Travel and cancer” (Călătorii și cancer). Autoîngrijirea sufletească este o alt subiect deosebit de important în contextul unei boli oncologice. Nu în ultimul rând, vor fi abordate și teme medicale printre care se numără managementul limfedemului.

„Prin intermediul acestui proiect, se creează un mediu propice pentru schimbul de experiențe și întărirea legăturilor între pacienți și specialiști, precum și între cei aflați în aceeași situație. Este un pas important în direcția unei îngrijiri medicale personalizate, unde pacientul este în centrul atenției și este încurajat să își asume un rol activ în propria lui îngrijire și recuperare. <Ora de Autoîngrijire> nu este doar un program, ci o comunitate în care fiecare participant se simte acceptat, susținut și încurajat să își urmeze propriul său drum către sănătate și fericire. Este un exemplu de solidaritate și empatie, care aduce lumină și speranță în viețile celor care se confruntă cu provocări medicale dificile”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp.

Prima întâlnire în cadrul „Orei de Autoîngrijire” va avea loc pe 7 mai. Programarea pentru înscrierea în acest proiect și obținerea mai multor informații se pot face la telefon 0723443883 sau folosind adresa de e-mail: iuliana.lutsch@oncohelp.ro.                                                     

Comentarii

comentarii