Acasă Actualitate Fantasticul Banat! Cetatea Jdioara – o atracţie turistică irezistibilă pentru iubitorii de...

Fantasticul Banat! Cetatea Jdioara – o atracţie turistică irezistibilă pentru iubitorii de istorie

DISTRIBUIȚI

Cetatea JdioaraDatând încă din timpul colonizării romane, din sec. ll – lll, Cetatea Jdioara (Zsidóvár) a devenit cu timpul un simbol al rezistenței bănățene împotriva imperialismului austro-ungar.
Făcând parte din patrimoniul național, ruinele Cetății Jdioara au devenit recent o atracție turistică pentru cei din zonă pasionați de istorie și natură dar și pentru vizitatori curioși să afle mai multe despre istoria Fantasticului Banat și locurile în care aceasta este exprimată cât mai natural și nealterat. Deși reduse la dimensiunea unui zid de rezistență exterior și la câteva încăperi din care a rămas doar fundația sau cel mult partea inferioară a zidurilor, aceste ruine constituie totuși o destinație turistico-istorică pe care recomandăm.
Acoperite până mai recent de o vegetație deasă, ruinele se află în stadiul prezent datorită abandonului dar și a faptului că vechea cetate a fost reconstruită și mai apoi distrusă în mai multe rânduri, ultima fiind ca parte a tratatului de pace cu turcii de la Karlowitz care impunea printre altele distrugerea tuturor cetăților din Banat care au constituit obstacole strategice importante împotriva ocupației otomane. Ultima dată, ce a mai rămas din formidabila fortăreață a fost incediant de generalul austro-ungar Lentulus în 1739, în timpul luptelor cu haiducii bănățeni care adeseaa își găseau adăpostul printe aceste ruine în tentativa lor de a pune capăt ocupației habsburgice –explică fantasticulbanat.com.
Poiana de la poalele culmii deluroase pe care se află ruinele Cetății Jdioara, ce se întinde de-alungul râului Nădrag, a devenit un loc preferat de desfășurarea a diferite activități de recreere în aer liber organizate de entități private sau de instituții de învâțământ locale sau din întreg județul.

Comentarii

comentarii