Acasă Actualitate Femeile de etnie rroma

Femeile de etnie rroma

DISTRIBUIȚI

header1

Asociația Femeilor Țigănci Pentru Copiii Noștri Timișoara ( AFTPCN) în parteneriat cu Fundația Hemofarm din Vârșeț, Serbia, implementează în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia proiectul Social Equal Opportunities (Code MIS-ECT 1387). Acesta proiect in valoare de 259.900 de euro este cofinanțat de Uniunea Europeană, în proporție de 85% prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA) și se derulează la Timișoara și Vârșeț.

 

Cu reținere şi superioritate, așa sunt privite, din nefericire, de către mulți angajatori, persoanele de etnie romă aflate în căutarea unui loc de muncă. Mulți angajatori se lasă pradă prejudecăților și acționează conform stereotipurilor sociale create în jurul persoanelor de etnie romă în loc să vadă în aceştia un posibil angajat.
Conform studiului sociologic realizat în cadrul proiectului Social Equal Opportunities (Oportunităţi Sociale Egale) cele mai multe femei de etnie roma sunt ziliere, șomeri neînregistrați sau casnice, doar 54 % din femeile intervievate spun că au încercat, până în prezent, să se angajeze, iar 34% dintre totalul eşantionului menționează faptul ca nu au încercat niciodată să se angajeze.
Această din urmă categorie de persoane, care nu a încercat niciodată să se angajeze, mentionează ca şi motive, cel mai frecvent, faptul că acest lucru s-a întâmplat deoarece trebuie să aibă grijă de copii, au probleme de sănătate sau consideră că nu le angajează nimeni pentru ca nu au şcoală.

Dacă bărbații romi reușesc cât de cât să își mai găsească de lucru în domenii unde este necesară în primul rând forța fizică, despre femeile rome nu se poate spune același lucru. Ele au de înfruntat mult mai multe obstacole în calea unei intergrări sociale autentice.

Pornind de la o educația școlară de cele multe ori insuficientă din cauza abandonului timpuriu, șansele ulterioare de integrare pe piața muncii sunt foarte reduse, pentru femeile rome, ceea ce duce de cele mai multe ori la marginalizare și excludere socială.

Rezultatele cercetării au arăta că femeile de etnie rroma, au un nivel scăzut de educație, 85% dintre ele nu au mai mult de 8 clase, iar o analiză amănunțită relevă că 39% dintre femeile intervievate sunt fără școală, 7% nu au 4 clase terminate iar 9% au finalizat ciclul primar. Dintre acestea 53% declară că nu știu deloc să scrie și să citească.

Așadar femeile de etnie romă trebuie să-și croiască drum printre multiple paliere discriminatorii pe bază de gen, rasă și clasă.

Unul dintre obiectivele proiectului Social Equal Opportunities este de a crea noi locuri de muncă pentru femeile rome, care vor participa la activitățile proiectului.
Conform statisticilor, în Timișoara trăiesc 2.100 de romi, iar la Vârșeț 2.500. Prin activitățile proiectului „Social Equal Opportunities” implementate de cele două organizații partenere 1000 de femei de etnie romă (500 de din Timișoara și alte 500 de peste graniță, de la Vârșeț) beneficiază de un sprijin important pe calea intregrării sociale și al egalității de șanse.

footer1

Comentarii

comentarii