Acasă Actualitate Femeile liberale din Timişoara au omagiat personalităţile feminine ale Marii Uniri

Femeile liberale din Timişoara au omagiat personalităţile feminine ale Marii Uniri

DISTRIBUIȚI

Patru personalități feminine, eroine naționale implicate în înfăptuirea Marii Uniri din anul 1918 și în lupta pentru țară, au fost omagiate la sediul PNL Timiș, în cadrul unui eveniment organizat de OFL Timișoara.

O prezentare generală a contextului în care au avut loc acele evenimente şi despre importanţa demersurilor eroinelor romance a vorbit muzeograful Adrian Dehelean.

Despre Regina Maria, cea care a dus o campanie diplomatică și a avut un rol important în recunoașterea internațională a statului român după Unire, și despre personalitatea Elenei Alistar Romanescu, prima femeie deputat de pe teritoriul locuit de români, care a făcut parte din Sfatul Ţării, în Basarabia, a vorbit Clarisa Rădulescu, profesor de istorie și vicepreședinte OFL Timișoara.

Prezentarea Ecaterinei Teodoroiu, supra-numită “Eroina de la Jiu”, cea care a luptat cu arma în mână pentru apărarea pământului strămoșesc, a revenit președintei OFL Timișoara, Daniela Mariș, iar prezentarea Elisabetei Rizea, eroina luptei pentru libertate, o femeie simplă care a luptat împotriva comuniștilor, a fost făcută de Otilia Bacria, prim-vicepreședinte OFL Timișoara.

“Prin acest eveniment am dorit să marcăm importanța implicării femeilor în desăvârșirea Marii Uniri, să arătăm rolul pe care acestea l-au avut, chiar dacă ele au fost în umbră, au dat dovadă de patriotism, curaj, acțiune, pentru realizarea unirii românilor și formarea României Mari. A fost o seară cu momente emoționante, omagiind femei eroine care au apărat neamul strămoșesc și au dat dovadă de spirit de sacrificiu”, a menționat Daniela Mariș, președinte OFL Timișoara.

 

Comentarii

comentarii