Acasă Eveniment Fermierii din Timiş vor primi despăgubirea de secetă din 1 noiembrie

Fermierii din Timiş vor primi despăgubirea de secetă din 1 noiembrie

DISTRIBUIȚI

Fermierii din Timiş, ale căror culturi agricole au avut de suferit de pe urma calamităţilor, pot depune cereri pentru despăgubiri la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DJA) Timiş (Piaţa Libertăţii nr. 1 Timişoara), până la data de 15 octombrie 2012, iar sprijinul financiar va fi acordat începând cu data de 1 noiembrie 2012. Condiţia este ca aceşti fermieri să exploateze până la 10 hectare de pământ.

Trebuie copia de pe cererea pe suprafaţă de la APIA

Dr. ing. Simona Jurcă, directorul DJA Timiş, a declarat că adeverinţele nu se iau de la primării, decât în cazul în care fermierii nu sunt înregistraţi la APIA. Direcţia agricolă preia cererile, pentru a se face plata. Copia de pe cererea pe suprafaţă se ia de la APIA Timiş şi acest document e baza. “Toţi fermierii care au până la 10 hectare, sunt înregistraţi în registrul agricol şi au cultivat terenul vor primi despăgubire”, a declarat Simona Jurcă.
Hotărârea privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 639 din 7 septembrie 2012.
Ajutorul stabilit de actul normativ se acordă producătorilor din domeniul vegetal şi compensează o parte din pierderea producţiei destinată autoconsumului. Beneficiarii schemei sunt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică care deţin suprafeţe de culturi agricole în teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011, primăvara anului 2012.

573.000 de fermieri vor primi sprijinul financiar

Ajutorul este de 100 de lei pe hectar şi se acordă pentru suprafeţe cuprinse între 1 ha şi maxim 10 ha inclusiv.
Conform Ministerului Agriculturii, numărul estimat de beneficiari este de aproximativ 573.000 de fermieri, iar suprafaţa de teren arabil pentru care se acordă sprijinul este de aproximativ 1,9 milioane ha. Suma maximă a sprijinului financiar nu poate depăşi echivalentul în lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor sunt de aproximativ 42,8 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat.
“Am luat această măsură tocmai pentru a arăta preocupările pentru dezvoltarea agriculturii ca motor principal pentru susţinerea economiei româneşti. La începutul lunii octombrie vom stabili, prin hotarâre de guvern, şi nivelul sprijinului pe care îl vor primi cei 1 milion de fermieri care au făcut cerere către APIA, nivel care va fi mult peste cel al anului precedent”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

 

Comentarii

comentarii