Acasă Cultura Festivalul Etniilor 2018, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Festivalul Etniilor 2018, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara

DISTRIBUIȚI

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș, organizează duminică, 10 iunie, de la ora 14: 00, ediția a XVIII-a a Festivalului Etniilor 2018.

“Celebrăm multiculturalitatea specifică Banatului prin intermediul obiceiurilor și tradițiilor specifice etniilor: sârbă, germană, maghiară, bulgară, slovacă, rromă, evreiască, ucraineană, cehă și aromână, care vor arăta frumusețea costumelor populare, gustul preparatelor gastronomice de odinioară și vor aduce pe scena Muzeului Satului Bănățean cântece și dansuri în care datina se păstrează vie”, spune Liliana Laichici, directorul CCAJ Timiș.

Nașul acestei ediții este etnia aromână și, pentru prima dată la Timișoara, solistul Stelu Enache și formația sa vor susține un recital, iar gazda este comunitatea aromânilor din Dudeștii Noi.  Cântece vechi machedonești cum sunt Natalis, Bachita, Un trandafir crește la firida mea, în interpretarea lui Stelu Enache, vor crea o atmosferă aparte pe Aleea Etniilor.

Serviciul Cultură Tradițională vă invită la sărbătoarea etniilor la Muzeul Satului Bănățean Duminică, 10 iunie la ora 14: 00 care începe cu alaiul etniilor, urmând un traseu de la casa nașului – anul acesta etnia aromână – și continua prin muzeu la fiecare etnie în ritm de fanfară, unde participanții pot gusta produse de gastronomie tradițională specifice etniilor invitate. Festivalul Etniilor, ca în fiecare an, urmează tipicul unei rugi bănățene la care comunitatea celebrează bucuria de a fi împreună prin muzică, dans și gastronomie tradițională. Spectacolul va începe la ora 16: 00 și fiecare etnie va susține un program artistic, urmând ca ”nașul” – etnia aromână- să încheie cu un recital susținut de Stelu Enache și formația sa. Intrarea la festival este liberă.

Ediția din 2017  a reunit peste 500 de participanți, artiști și spectatori. În acest an, Festivalul aduce la Muzeul Satului mai mult de 200 de artiști, reprezentând 10 etnii din Banat. Stelu Enache, invitatul special al acestei ediții, este renumit pentru promovarea muzicii aromâne și colaborările lui cu Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara de la 10 prăjini, iar repertoriul său include vechi cântece ale machidonilor. Festivalul Etniilor este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș.

 

Comentarii

comentarii