Acasă Actualitate Festivalul Văii Almăjului a ajuns la cea de-a XX-a ediție

Festivalul Văii Almăjului a ajuns la cea de-a XX-a ediție

DISTRIBUIȚI

festivalComuna Șopotu Nou a găzduit, sâmbătă și duminică, cea de-a XX-a ediție a Festivalul Cultural-Artistic al Văii Almăjului, prin care se dorește promovarea costumului popular autentic, a tradițiilor și a obiceiurilor zonei.
„Cu această ocazie se încheie, practic, un ciclu organizatoric, pentru că, în organizarea acestui festival sunt angrenate șapte localități din Valea Almăjului, urmând ca ediția cu numărul XXI să se deruleze în localitatea Bozovici. Ca o noutate față de celelalte ediții, dacă până acum avea loc în luna octombrie, în acest an s-a organizat în luna iunie, astfel încât să se poată derula în aer liber. Și alegerea cred că a fost una bună, având în vedere că vremea a ținut cu noi, peisajul aici, în Valea Almăjului, este unul de excepție, iar organizarea a fost pe măsură”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.
Festivalul a cuprins două secțiuni. Cea științifică a avut loc sâmbătă și a constat într-un simpozion ce a avut ca temă „Despre almăjeni și faptele lor”. Ziua a doua a simpozionului, care s-a desfășurat duminică, a însemnat partea artistică, prin care se dorește promovarea costumului popular național, dar și muzica și jocul almăjan.
Pe parcursul festivalului a avut loc și un concurs al costumului popular și al obiceiurilor, la care participanții au primit premii constând în diplome și bani, din partea Asociației Culturale „Țara Almăjului”.
„A devenit deja o tradiție ca fiecare localitate din Valea Almăjului, o dată la șapte ani, să organizeze o nouă ediție a acestui festival. Acum a fost rândul nostru și sper că ne-am ridicat la nivelul așteptărilor. Tot cu acest prilej a fost dezvelită și o placă comemorativă, în satul Stancilova, în memoria celui care a fost Gheorghe Țunea, fost protopop în Valea Almăjului”, a afirmat primarul comunei Șopotu Nou, Baba Păun.
De asemenea, au fost acordate și o serie de titluri de cetățeni de onoare mai multor personalități ale județului, printre care s-a aflat și prefectul de Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu.
Manifestarea a cuprins și o paradă a formațiilor participante, precum și un spectacol prezentat de ansamblurile participante.
Seara, după încheierea festivalului, a fost organizat un bal, la care vor participa atât gazdele, adică locuitorii comunei Șopotu Nou, cât și invitații din județele Caraș-Severin și Timiș.

Comentarii

comentarii