Acasă Cultura Festivalul Visuali italiane – cele mai noi filme din Italia ajung la...

Festivalul Visuali italiane – cele mai noi filme din Italia ajung la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cele mai noi filme italiene vin la Timișoara: Festivalul „Visuali italiane  – Noua Cinematografie Italiană în România” va avealoc, între 28 și 31 martie, la cinema Victoria, din Piața Bălcescu.

Visuali italiane festivalul dedicat cinematografiei italiene, invită spectatorii din Timișoara într-o bogată călătorie imaginară, plină de aventuri, prin intermediul a opt filme de excepție, care vor putea fi văzute în perioada 28 – 31 martie la cinema Victoria, în fiecare seară, de la 18:00 și 20:30.

Filme premiate și apreciate ale unor regizori consacrați sau debuturi uimitoare, drame cu implicații sociale sau comedii se numără printre cele mai noi producții italiene incluse în programul festivalului.

Informații și bilete: ​​https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/visuali-italiane-2024/

Te l’avevo detto / Ți-am zis eu! (r. Ginevra Elkann), Adagio (r. Stefano Sollima), Misericordia / Mizericordie (r. Emma Dante), La Chimera / Himera (r. Alice Rohrwacher), Gli oceani sono i veri continenti / Adevăratele continente sunt oceanele (r. Tommaso Santambrogio), Io Capitano / Eu căpitan (r. Matteo Garrone),

Palazzina Laf / Clădirea Laf (r. Michele Riondino) și Patagonia (r. Simone Bozzelli) sunt filmele selectate de curatorul Visuali Italiane, Eddie Bertozzi (coordonator al comitetului de selecție Pardi di domani al Festivalului Internațional de Film de la Locarno).

Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, va fi prezentă la deschiderea ediției de la Timișoara joi, 28 martie, ora 18:00, la Cinema Victoria.

Te l’avevo detto / Ți-am zis eu!, co-scris și regizat de Ginevra Elkann, se bucură de o distribuție remarcabilă, în care se regăsesc Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi și Riccardo Scamarcio. Într-o Romă apocaliptică, lovită de un neobișnuit val de căldură în mijlocul lunii ianuarie, disperarea cuprinde locuitorii, iar mulți ajung într-o situație fără ieșire.
O comedie acidă și grotescă, personală și curajoasă, filmul explorează cu sarcasm fricile și  sentimentelor de vinovăție neîmpărtășite. Trailer: Te l’avevo detto – Trailer Ufficiale

Adagio, un film de Stefano Sollima – regizorul celebrelor Suburra și Gomorra: serialul -, face parte din trilogia producțiilor ce prezintă tenebrele Romei și acea lume cuprinsă de haos și de violență. În acest thriller de înaltă tensiune, protagonistul este Manuel, un tânăr de 16 ani, ajuns fără să vrea într-o rețea de infracționalitate, nevoit să fugă de un polițist corupt și să se ascundă cu ajutorul unor mafioți bătrâni. În distribuție se regăsesc unii dintre cei mai mari actori italieni ai momentului, Pierfrancesco Favino, Adriano Giannini și Toni Servillo.

Trailer: ADAGIO (2023) – Trailer ufficiale – Dal 14 dicembre al cinema!

Misericordia / Mizericordie, al treilea lungmetraj semnat de Emma Dante, regizoare și scenaristă de film și teatru, este o adaptare a uneia din piesele sale, care vorbește despre femei, curaj și solitudini infinite. Într-o Sicilie onirică, între splendoare și decădere, mare, deșeuri și vechituri, filmul spune povestea unui tânăr fragil (Simone Zambelli), născut cu handicap, îngrijit de un grup de lucrătoare sexuale, care îl protejează de cruzimea tatălui său abuziv. Trailer: Misericordia I Trailer Ufficiale HD

La Chimera / Himera, de Alice Rohrwacher, nominalizat la Palme d’Or și câștigător al unui premiu la European Film Awards, îi are în distribuție pe Josh O’Connor, Carol Duarte, Isabella Rossellini și Alba Rohrwacher. Într-un sat imaginar uitat de lume din zona rurală a Italiei Centrale, povestea plasată în anii ‘80, urmărește un grup de profanatori de morminte antice, care trăiește din furtul de artefacte etrusce prețioase.

Printre aceștia îl regăsim pe Arthur, un misterios arheolog englez cu inima frântă și cu un har deosebit.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 19 aprilie, distribuit de Independența Film. Trailer: LA CHIMERA | Trailer Oficial

Gli oceani sono i veri continenti / Adevăratele continente sunt oceanele, o producție italo-cubaneză, scrisă și regizată de Tommaso Santambrogio, aflat la debut, prezintă, pe fundalul unei Cube decadente, trei povești de iubire și deziluzie despre destinul unei zone și al locuitorilor ei în căutarea soluțiilor pentru un trai mai bun.

Trailer: Gli Oceani Sono i Veri Continenti – Trailer Ufficiale

Io Capitano / Eu căpitan, în regia lui Matteo Garrone, nominalizat la Oscar și câștigător al Leului de Argint la Festivalul de la Veneția, spune povestea călătoriei pline de aventuri a lui Seydou și Moussa, doi tineri care pleacă din Dakar sperând să ajungă în Europa. O odisee contemporană prin pericolele deșertului, ororile centrelor de detenție din Libia și primejdiile mării.

 Eu căpitan conturează o epopee de o extraordinară umanitate, exploatând mijloacele expresive ale basmului și ale mitului pentru a relata una dintre tragediile vremurilor noastre, fără a uita, însă, de speranță. Tânărul Seydou Sarr, premiat la Veneția pentru interpretarea sa, imprimă filmului o încărcătură emoțională copleșitoare.

Trailer: Io Capitano / Eu căpitan (r. Matteo Garrone) – din 22 martie pe marile ecrane

Palazzina Laf / Clădirea Laf  este o poveste impresionantă despre condițiile de muncă din oțelăria Ilva din Taranto, unde a avut loc în 1997 o îndelungată detenție a unor muncitori calificați, considerați indezirabili de către patroni. Cunoscut pentru rolurile din numeroase producții TV populare, precum The Young Montalbano sau recentul I leoni di Sicilia, actorul Michele Riondino debutează în regie cu o poveste inspirată de un caz real care a șocat Italia și a dus la impunerea în legislație a pedepselor pentru abuzul la locul de muncă.

În fabrica unde au lucrat mai mulți membri ai familiei sale, majoritatea muncitorilor îi considerau privilegiați pe cei trimiși în clădirea dezafectată Palazzina LAF, neștiind motivul real pentru care s-au aflat acolo. Riondino joacă rolul principal, cel al unui muncitor necalificat, nevoit să-și spioneze și să-și denunțe colegii de care șefii săi vor să scape. Filmul atrage atenția și asupra unei catastrofe sanitare și de mediu: la Ilva s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar mii de persoane din 1993 până în 2021.

Trailer: Palazzina LAF – di Michele Riondino | Trailer Ufficiale | Film in uscita al cinema
Patagonia, debutul fulminant în lungmetraj al regizorului Simone Bozzelli, este o odisee crudă și tandră despre maturizare, desfășurată în peisajul rural din Abruzzo. Filmul spune povestea lui Yuri, un tânăr captiv într-o viață lipsită de noutate, tratat de mătușa sa ca un copil mic, care găsește într-un clovn nomad pe nume Agostino motivația de a lăsa în urmă orașul plictisitor de pe coasta italiană unde locuiește.
Trailer: PATAGONIA (2023) – Trailer ufficiale

În perioada 29 mai – 2 iunie, Visuali Italiane va avea o secțiune dedicată în cadrul Este Film Festival (Sibiu).

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutul Italian de Cultură din București și Ambasada Italiei, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Victoria din Cluj-Napoca, Cinema Ateneu din Iași, Cinema Victoria din Timișoara și Este Film Sibiu.

Comentarii

comentarii