Acasă Actualitate Fostul cinematograf Arta din Iosefin, transferat Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitat

Fostul cinematograf Arta din Iosefin, transferat Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitat

DISTRIBUIȚI

Veste bună pentru fanii de cultură și comunitatea maghiară din Timișoara. Fostul cinematograf Arta din Iosefin, precum și grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate. Decizia a fost luată joi, 24 noiembrie, în Consiliul Local. Deși s-a făcut o predare a amplasamentului încă de Administrația Robu, iar fostul cinematograf a fost luat în primite de teatrul Maghiar, Consiliul Local nu aprobase până acum transferul amplasamentului.

Teatrul Maghiar urmărește să transforme cinematograful într-un spațiu cultural, să-l integreze în ecosistemul de cultură al orașului și să ofere spectacole pentru toți timișorenii.

Fostul cinematograf Arta este în paragină de ani întregi, fapt pentru care primele intervenții au fost deja trebui făcute la consolidarea clădirii. Acoperişul a trebuit demontat complet.

Lucrările se vor derula în mai multe etape, în funcţie de finanţările obţinute. Primii bani, în jur de 250.000 de euro, au fost alocaţi de Guvernul Ungariei, prin fundaţia Bethlen Gábor.

Între timp, grădina de vară de la Arta a fost curăţată şi amenajată pentru a putea găzdui evenimente în aer liber.

Teatrul Maghiar urmărește și reabilitarea, refuncționalizarea, supraetajarea și extinderea sălii de cinematograf propriu-zise, plus amenajarea spațiului exterior (parcare, grădină de vară cu ecran de proiecție și scenă mobilă, circulații pietonale, zone verzi), printr-un proiect de investiții.

Clădirea de pe strada Văcărescu a aparţinut industriaşului Lajos Weisz. Iar după moartea lui, văduva acestuia, Ana Weisz, s-a ocupat activ de reabilitarea clădirii.

Cinematograful Arta a purtat până în anul 1948 numele de Regal. A funcţionat până la mijlocul anilor 90, apoi spaţiul a primit o serie de alte funcţiuni (cluburile Meteor, Maximus şi Bingo) iar apoi a fost abandonată şi lăsată se degradeze.

Comentarii

comentarii