Acasă Actualitate Foștii deținuți politici cărășeni îi comemorează pe cei dispăruți

Foștii deținuți politici cărășeni îi comemorează pe cei dispăruți

DISTRIBUIȚI

Puțin dintre ei reușesc însă să obțină despăgubiri pentru martiriul îndurat
Membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Caraş-Severin îşi comemorează, în fiecare an, la 9 martie, deţinuţii politici, morţi în închisori, în lagăre şi deportări, victime ale comunismului, care în istoria lui înglobează o memorie traumatică, o memorie vinovată.

”Suntem datori să-i cinstim cu respect şi să pomenim jertfa lor, în data de 9 martie, de la ora 11, la Troiţa din parcul Cărăşana din centrul civic al municipiului Reşiţa, unde va avea loc slujba de pomenire şi depuneri de coroane”, ne spune președintele asociației, Cornelia Fetea.

Banatul de Munte este cunoscut pentru rezistența sa anticomunistă, una dintre cele mai îndârjite din țară, luptele cu partizanii regimului anterior celui comunist impus de sovietici, continuând luni de zile în munți.

Din păcate, trebuie să amintim aici că, prin Decizia nr.12 /19.09.2011, pronunţată de instanţa supremă, s-a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al României. Recursul a fost formulat pentru că instanţele dădeau soluţii diferite în dosarele privind despăgubirile deţinuţilor politici. Astfel, s-a stabilit că, urmare a deciziilor Curţii Constituţionale nr.1.358/2010 şi nr.1.360/2010 din Legea nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsuri administrative asimilate acestora şi-au încetat efectele şi nu mai pot constitui temei juridic pentru cauzele nesoluţionate definitiv la data publicării deciziilor instanţei de contencios constituţional în Monitorul Oficial. Aşadar, toate procesele având ca obiect acordarea de daune morale conform Legii nr. 221/2009 aflate pe rolul instanţelor de judecată – tribunale şi Curţi de Apel, precum şi cele aflate la Înalta Curte rămase definitive după data de 15.11.2010 au fost respinse. În Caraș-Severin au fost promovate la acel moment aproximativ 1.000 de cauze având ca obiect Legea nr.221/2009, dintre acestea fiind soluționate foarte puține, de ordinul zecilor. Prin urmare, doar câţiva oameni au reuşit să obţină despăgubiri pentru suferinţele îndurate în timpul regimului comunist.

Comentarii

comentarii