Acasă Actualitate Francezii din Rhone construiesc locuinţe pentru tinerii ieşiţi din orfelinatul de la...

Francezii din Rhone construiesc locuinţe pentru tinerii ieşiţi din orfelinatul de la Recaş

DISTRIBUIȚI

“În zilele de 7 şi 8 iulie, la Timişoara, a fost prezentă o delegaţie a Consiliului General Rhône, Franţa, împreună cu reprezentanta Ambasadei Franţei la Bucureşti, Elise Drouet. În prima zi a vizitei lor, oficialii francezi au semnat, la Consiliul Judeţean Timiş, Protocolul de cooperare între judeţul Timiş şi departamentul Rhône, precum şi Convenţia, privind finanţarea unui program de construcţii de locuinţe protejate în judeţul Timiş”, a informat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş. Această convenţie este rezultatul unei lungi şi fructuoase colaborări între cele două regiuni. Colaborarea a început cu ani în urmă, prin programe destinate sprijinirii copiilor din Centrul de plasament din Recaş. Acum, când aceşti copii au crescut şi au devenit adolescenţi, parteneriatul a căpătat o nouă valenţă, partenerii francezi oferind sprijinul financiar necesar construirii a două locuinţe protejate pentru tinerii dezinstituţionalizaţi.
Capacitatea celor două case este de maxim 16 locuri, iar beneficiarii vor putea locui în ele timp ce maxim un an, interval în care ei trebuie să-şi menţină locul de muncă avut şi să contribuie parţial la plata cheltuielilor de întreţinere. În cea de-a doua zi, delegaţia franceză şi reprezentanţii autorităţilor timişene s-au deplasat la Lugoj, unde, împreună cu Rodica Negrea – director general al DAGSPC Timiş, au pus piatra de temelie a primei locuinţe protejate ce va fi destinată tinerilor care vor părăsi Centrul de plasament din Recaş.
Ulterior, delegaţia s-a deplasat la Recaş, unde este în plină desfăşurare un schimb de experienţă între copiii din centrul de plasament şi copii din centre de plasament din Franţa. 14 persoane din Franţa (copii şi educatori) se află la Recaş într-o tabără tematică. Toţi copiii şi tinerii
români şi francezi lucrează la renovarea camerelor şi spaţiilor de recreere din cadrul centrului. Fiecare apartament a fost proaspăt văruit, iar copiii desenează pereţii în funcţie de „gustul” fiecărei grupe: scene din poveşti, cifre şi numere, personaje din desene animate, iar o cameră este închinată echipei Politehnica Timişoara, fiind văruită în culorile echipei şi având inscripţionate pe pereţi mesajele copiilor pentru jucători şi scorurile ultimelor meciuri. În data de 13 iulie, tinerii francezi sunt invitaţi la Centrul Cultural Francez, la sărbătoarea prilejuită de Ziua Republicii Franceze, iar în 15 iulie ei vor părăsi România.

Comentarii

comentarii