Acasă Eveniment Frunzăverde promite că plăteşte pentru Enciclopedia Banatului

Frunzăverde promite că plăteşte pentru Enciclopedia Banatului

DISTRIBUIȚI

Lucrarea academică de peste 10.000 de pagini nu a fost, iniţial, interesantă pentru consiliile judeţene din Timiş şi Caraş-Severin…
Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, iese la atac, după un material apărut în ZIUA de Vest. Politicianul din Caraş Severin este deranjat de unele afirmaţii ale reprezentanţilor Academiei Române din Timişoara. Ziarul nostru a relatat cum o enciclopedie complexă a Banatului, realizată de cei mai mari specialişti în domeniu, nu stârneşte niciun interes din partea autorităţilor din Timiş şi Caraş-Severin.

Citește și: Enciclopedia Banatului – sabotată de consiliile judeţene din Timiş şi Caraş-Severin

 

Reprezentanţii Academiei din Timişoara s-au plîns că nu primesc fonduri, în ciuda promisiunilor. Sorin Frunzăverde mai face încă o promisune. Oficială, de această dată. Dă toţi banii care îi revin.

Frunzăverde: „Sunt primul care sunt de acord, sunt un bănăţean neaoş”

Preşedintele Consiliul Judeţean Caraş-Severin recunoaşte discuţiile de principiu cu reprezentanţii Academei, dar vrea un proiect ferm şi puţină răbdare. „Am promis că vom finanţa acest proiect şi ne vom ţine de cuvânt. Trebuie, însă, să existe un proiect ferm şi puţină răbdare. Eu sunt primul care sunt de acord, sunt un bănăţean neaoş. E clar că trebuie să existe o Enciclopedie a Banatului. Proiectul trebuie depus la consiliul judeţean, după ce se aprobă bugetul la noi. Sunt sigur că şi consilierii judeţeni vor vota aşa ceva. Cu puţină răbdare, partea noastră, de 80.000 de lei, promit că o vom plăti, respectând metodologia de finanţare a proiectului”, ne-a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Proiect grandios, multe promisiuni, ajutoare zero

Enciclopedia Banatului prevede 8 volume despre literatură şi artă, presă, instituţii bisericeşti, localităţi, învăţământ, politică şi istorie, din Banatul Mare. Fiecare volum ar urma să aibă între 1.000 şi 2.000 de pagini, iar enciclopedia trebuie să fie gata până în 2013. Proiectul aparţine Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din cadrul Academiei Române din Timişoara. Chiar dacă instituţii de prestigiu şi-au dat mâna pentru realizarea unei enciclopedii complete şi obiective a Banatului istoric, autorităţile se fac că plouă. „Am solicitat câte 100.000 de lei consiliilor judeţene din Timiş şi Caraş-Severin. Toţi au fost de acord să ne ajute, dar când s-a ridicat problema banilor nu am mai primit niciun ajutor şi ni s-a transmis că aşa ceva nu se poate. Erau bani pentru colaboratorii din cele două judeţe, care lucrează la enciclopedie. Va trebui să facem muncă voluntară. Academia Română are onoare, dar nu are bani. Nici nu vreau să mă gândesc la preţul tiparului”, spune profesorul universitar Crişu Dascălu, directorul  Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din cadrul Academiei Române din Timişoara.

Comentarii

comentarii