Acasă Actualitate Fum alb pe coşul primăriei: Consilierii locali au aprobat bugetul Timişoarei pe...

Fum alb pe coşul primăriei: Consilierii locali au aprobat bugetul Timişoarei pe 2014

DISTRIBUIȚI

plen clt 28 ianuarie

Habemus… buget

Consilierii locali timişoreni s-au întâlnit marţi, 28 ianuarie, în şedinţă ordinară, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara. Printre cele 40 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, cel mai important era proiectul de aprobare a bugetului municipalităţii pe anul 2014.

După mai bine de o oră de discuţii şi numeroase amendamente, bugetul a fost aprobat cu 17 voturi pentru, 5 împotrivă (consilierii PDL) şi două abţineri.

Bugetul a fost aprobat, aşa cum mă aşteptat. Eu consider că proiectul a fost unul foarte bun şi în urma amendamentelor făcute a devenit foarte foarte bun. El prevede sume importante în primul rând pentru dezvoltarea şi modernizarea oraşului. Ne-am propus să transformăm într-un timp scurt oraşul Timişoara în bine şi bugetul trebuie să fie sprijinul acestui angajament pe care l-am luat. Drept urmare, bugetul a fost croit prin această prismă a angajamentelor noastre de a realiza un număr mare dr lucrări de infrastructură. De asemenea, sectoare precum învăţământul, sănătatea, cultura şi sportul au sume foarte mari, aşa cum nu au avut niciodată. Cred că am reuşit să adoptăm un buget echilibrat, care nu scapă din vedere nici aspectele sociale şi prevede sume pentru subvenţionarea gigacaloriei, sume pentru suportarea facilităţilor pe mijloacele de transport în comun, care au funcţionat în timpul anului 2013 şi, de asemenea, sume pentru structurile de natură de socială pe care primăria le are”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Amendamente numeroase, în mare parte aprobate

Cele mai multe amendamente au venit tocmai de la consilierii puterii. Viceprimarul Dan Diaconu a venit cu o listă lungă de amendamente, aprobată în întregime, prin care se prevedeau bani în plus pentru diverse obiective, printre care Filarmonica Banatul şi Teatrul German de Stat.

Consilierul Bogdan Hezog (PNȚCD) a propus redirecţionarea a două milioane de lei de la sport (fotbal şi baschet) şi două milioane de la spaţii verzi către spitale. Conform consilierului, sumele reprezintă 7-8% din sectoarele bugetare de unde ar fi fost luate. Propunerea acestuia a fost respinsă la vot, după o dezbatere din care nu au lipsit ironiile, concluzia fiind că sportul şi spaţiile verzi sunt mai benefice pentru sănătatea timişorenilor, pe termen lung.

O propunere mai puţin obişnuită a venit de la consilierul PP-DD Petrică Folică. Acesta a solicitat un milion de euro pentru patru aparate de purificat aerul, în condiţiile în care Timişoara riscă sancţiuni de la Uniunea Europeană, din cauza prafului din aer. După discuţii, s-a convenit ca în bugetul pe 2014 să fie prevăzută achiziţionarea unui singur aparat de acest gen, urmând ca în anii următori, în funcţie de randamentul constatat, să se decidă achiziţionarea altor trei aparate.

Consiliera PSD Romaniţa Jumanca a propus achiziţionarea de teste pentru nou-născuţi, prin care să se realizeze screening pentru depistarea unui număr important de maladii. De această dotare ar urma să beneficieze Maternitatea Odobescu. Amendamentul a fost aprobat.

buget

Consilierii PDL: „Acest buget este făcut pe genunchi”

Singurii care au votat împotriva proiectului de buget au fost consilierii locali PDL. Aceştia au declarat că bugetul este făcut „pe genunchi” şi au denunţat lipsa unor fonduri pentru centura Timişoarei şi pentru Gara de Nord, obiective care sunt în gestiunea guvernului. 

Am fi dorit ca în bugetul local să se fi specificat un parteneriat, dacă nu s-a găsit altă soluţie, pentru finanţarea centurii ocolitoare a oraşului Timişoara. S-a făcut anul trecut un parteneriat pentru definitivarea lucrărilor la sala polivalentă a Politehnicii. Am fi dorit ca în acest buget să fie prevăzut un parteneriat cu SNCFR pentru rezolvarea problemei de la Gara de Nord. Nu credem că ar fi fost o problemă ca domnul primar, care este vicepreşedinte PNL, să poarte negocierile cu ministrul Transporturilor astfel încât această poartă ruşinoasă de intrare în Timişoara să primească o înfăţişare care să ne facă cinste. Acestea sunt priorităţile oraşului. Acest buget este făcut pe genunchi, în grabă, şi un s-a lucrat suficient pe el”, a declarat consilierul PDL Ștefan Sandu.

E un joc politic. Sigur, PDL fiind în opoziţie trebuie să facă şi acest joc politic. Eu nu îi acuz pentru asta. Nu aveam cum să prevedem fonduri pentru centură sau pentru Gara de Nord pentru că aceste obiective nu aparţin primăriei. Centura Timişoarei aparţine Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, iar Gara de Nord aparţine Ministerului Transporturilor. Drept urmare, noi nu avem dreptul legal să alocăm fonduri pentru obiective care nu sunt în jurisdicţia noastră. Dar nu ne sunt indiferente aceste obiective. Am făcut foarte mult lobby şi voi continua să insist la ministerele de resort pentru ca şi centura Timişoarei să se realizeze şi Gara de Nord să intre într-un proiect de reabilitare. Avem inclusiv disponibilitatea, dacă lucrul acesta va fi absolut necesar, de a ne asocia la acele proiecte. Numai vă asta e mai greu de făcut, pentru că asocierea ar presupune inclusiv să devenim coproprietari, în funcţie de volumul de bani pe care i-am aloca. Se vor rezolva şi aceste foarte stringente pentru Timişoara”, a declarat, în replică, primarul Nicolae Robu.

Citește și:

Bugetul Timişoarei pe 2014 este de aproape 310 milioane de euro 

Timişorenii şi dezbaterile publice: Tot pe Facebook e mai bine!

Comentarii

comentarii