Acasă Economic Fum în casă? Iată 10 posibile cauze

Fum în casă? Iată 10 posibile cauze

2099
DISTRIBUIȚI

O problemă des întâlnită în cazul celor care dețin șeminee pe lemne este determinată de situația incomodă când fumul pătrunde în încăpere, o dată cu deschiderea ușilor de focare semineu, la momentul alimentării cu lemne. Această problemă poate apărea în cazul montajului deficitar care duce la lipsa de etanșeitate 100% și provoacă astfel, scăpări de fum în înteriorul locuinței. În majoritatea cazurilor, fumul poate să se strecoare pe lângă ușa șemineului, din cauza unui tiraj insuficent. Acest defect este cauzat de o instalare necorespunzătoare sau a lipsei întreținerii, dar motivele pot fi multiple și vi le vom prezenta în continuare:

1. Cea mai des întâlnită cauză este subdimensionarea coșului de fum, atunci când diametrul interior sau înălțimea coșului de fum este prea mică. Coșul de fum se dimensionează în funcție de necesarul de tiraj al fiecărui șemineu sau sobe tip semineu în parte, luând în calcul modelul, puterea, gabaritul și evacuarea. În cazul în care se achiziționează un șemineu pentru a fi amplasat pe un coș de fum existent este vital ca acesta să fie compatibil. În cazul în care nu sunteți siguri de compatibilitatea acestora, întrebați un specialist.

2. Aerul fals în cazul coșurilor de fum din cărămidă, în cazul în care acestea nu sunt construite profesional.

3. Strangularea coșului de fum prin montarea unui element terminal necorespunzător, cu un diametru mai mic decât coșul de fum.

4. Neetanșeitatea ușii de vizitare a coșului de fum. Canalul de fum primește aer fals, lucru ce conduce la un tiraj necorespunzător.

5. Lipsa etanșării corecte la intrarea în coșul de fum.

6. Când racordarea între focar și cosul de fum la nivel de semineu, implică o lungime mai mare de 1 metru pe orizontală, se încetinește foarte mult tragerea, crescând riscul de a scoate fumul în incăpere.

7. În momentul racordării sunt folosite prea multe coturi care deviază și încetinesc traseul fumului spre evacuare.

8. Există zone geografice unde curenții de aer pot fi o problemă majoră, necesitând înălțarea suplimentară a coșului de fum și eventual montarea unei “pălării” speciale antivânt concepută în acest sens.

9. Materialele necorespunzătoare folosite la construcția coșului de fum, pot afecta tirajul.

10. Lipsa întreținerii periodice sau curățarea superficială a coșului de fum.

Pentru a preîntâmpina aceste probleme delicate, prietenii noștri de la Alego.ro ne recomandă să avem, în primul rând, certitudinea unui calcul corespunzător al coșului de fum și îndeplinirea condițiilor necesare pentru șemineul care este racordat. Apoi pot fi luate în calcul problemele la care există o rezolvare:

– pentru un tiraj mai bun este recomandată la instalarea focarelor, admisia de aer din 

  exterior;

– înălțarea coșurilor de fum deasupra coamei casei în cazul în care structura ne permite;

– instalarea unei “pălării” antivânt în cazul zonelor în care sunt curenți de aer;

– instalarea unui regulator de tiraj pe coșul de fum.

În cazul în care doriți construcția unui șemineu fără a vă confrunta cu probleme ce pot apărea în timp și doriți să fiți sigur că vă veți și bucura fără alte neplăceri, nu ezitați să contactați cel mai apropiat meseriaș specializat în construcția și montajul șemineelor, cum sunt și profesioniștii de la Alego.ro

Comentarii

comentarii