Acasă Actualitate Fundația Timișoara ’89 a împlinit 27 de ani și a inaugurat Casa...

Fundația Timișoara ’89 a împlinit 27 de ani și a inaugurat Casa Lions-Rotary

DISTRIBUIȚI

petru iliesuFundația Timișoara ’89 a împlinit 27 de ani, în 2017, iar luni 15 mai, a organizat evenimentul tradițional de decernare a diplomelor Meritul Umanitar și, cu acest prilej, a fost inaugurată și Casa Lions-Rotary.

 

Petru Ilieșu, alături de prietenii săi, a făcut o retrospectiva anuală a activității și a prezentat și expoziția de fotografie Jean Christian Tirat din Franța. Cei prezenți au asistat și la concertul Rotachids. Casa în care locuiesc oamenii străzii a fost ridicată cu sprijinul Cluburilor Lions şi Rotary, la sfârşitul lunii decembrie 2016. Petru Ilieşu a spus că, astfel, Casa “Lions-Rotary” a ajuns în formă de puzzle şi a fost montată foarte uşor, în câteva zile. Proiectul a fost iniţiat de Lions, dar s-au alăturat şi rotarienii, fiindcă fondurile nu ajungeau. Atunci Berg Banat, o firmă din Timişoara, a dat mai bine de jumătate din bani. Casa Lions Rotary e un proiect foarte frumos. Adăpostește persoanele fără adăpost, în comunitatea Arhipelag. În 2017, vor mai fi construite alte case asemănătoare.
Fotograful Jean Christian Tirat s-a născut pe 13 decembrie 1953 în Tunisia, ca fiu al unui ofițer al Legiunii Străine, mort un an mai târziu în război în Indochina. În 1956 familia sa revine în Franța și se stabilește la Toulouse.  În 1990 descoperă România ca fotograf oficial al primului convoi umanitar al Crucii Roșii franceze. A fost o “dragoste la prima vedere” și ocazia de a aborda subiecte diverse ca căminele-spital, minerii din valea Jiului, sportul motociclist și Academia de arte Plastice din București. Întors în Franța și pasionat de motociclete din totdeauna, JCT publică mai multe articole în presa specializată în care precizează problemele dramatice de echipament de protecție ale motocicliștilor români. În mai puțin de trei luni, ajunge sa colecteze 20 de tone de material, printre care căști, mănuși și cizme. Cu echipa sa de motocicliști francezi aduce acest material în iulie 1990 și îl distribuie cu ajutorul Federației Romane de Motociclism la 40 de cluburi din tara. Apoi face un tur complet al tarii pe drumuri nepavate cu motocicleta sa Yamaha Tenere. Cu aceasta ocazie se naște ideea de a crea începând cu 1991 “Raidul Carpaților”. Acest enduro a fost prima manifestație de acest gen din tara, deschizând drumul pentru EnduRoMania sau Romaniacs. În acel an JCT se căsătorește cu o românca cu care va avea o fiica. Raidul Carpaților va dura timp de zece ani. În 1998 și 1999 organizează doua trialuri indoor la București. JCT nu a uitat România și se reîntoarce în 2015. Decide sa colaboreze cu prietenul sau Sergio Morariu din Timișoara în domeniile motociclismului, artei și culturii. De atunci, JCT este corespondent pentru Franța al EnduRoManiei și al FISAR
Gh. MIRON

Comentarii

comentarii