Acasă Eveniment Grupare specializată în trafic de migranţi, ce activa și în Timiș, condusă...

Grupare specializată în trafic de migranţi, ce activa și în Timiș, condusă de cetăţeni turci şi sirieni, destructurată

DISTRIBUIȚI

O grupare formată din cetăţeni de mai multe naţionalităţi, specializată în trafic de migranţi şi care era condusă de turci şi sirieni, a fost destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT. Peste 300 de migranţi traficaţi au fost identificaţi până acum, iar anchetatorii au stabilit că gruparea primea între 4.000 şi 10.000 de euro de la fiecare persoană care voia să ajungă în Germania. 

”La data de 7 iunie a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Biroul de Combatere a Traficului de Migranţi, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 11 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Timiş, Arad şi Argeş, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, transfrontalier şi trafic de migranţi. Activităţile au fost desfăşurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat de către autorităţile din Germania, Serbia şi România, a transmis, miercuri, IPPR.

Sursa citată a precizat că, în perioada 2022 – 2023, mai multe persoane de naţionalitate română şi turcă, sub coordonarea din exteriorul ţării a unor cetăţeni turci şi sirieni, ar fi constituit un grup infracţional organizat transfrontalier având ca scop săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi (de origine turcă şi irakiană), pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania.

”Astfel, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe celule infracţionale care au acţionat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria, cât şi cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranţi, recrutarea din rândul lucrătorilor străini aflaţi în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă şi găzduirea temporară în diferite locaţii situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei  de stat dintre România şi Ungaria, cu destinaţia finală Germania”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit poliţiştilor, aceste celule infracţionale ar fi fost coordonate în permanenţă din exteriorul ţării, liderii grupării fiind stabiliţi în Turcia, Germania şi Serbia.

”În realizarea activităţilor infracţionale, liderii grupării organizate ar fi racolat mai multe persoane, cu preponderenţă cetăţeni români, cu rol de transportatori locali, care, în scopul dobândirii unor câştiguri materiale importante, într-un termen scurt, ar fi aderat la grupul infracţional organizat şi ar fi dezvoltat, la nivel naţional, propriile reţele de transportatori”, au mai transmis poliţiştii.

Potrivit acestora, pe palierul organizatoric, liderii grupului infracţional organizat ar fi introdus ilegal migranţi, în România, ar fi recrutat migranţi din rândul lucrătorilor străini aflaţi în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă şi ar fi procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locaţii, din municipiile Timişoara şi Arad, prin închirierea unor spaţii sau utilizarea unor reşedinţe ale membrilor grupului, identificarea şi utilizarea mijloacelor optime de transport în Germania, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară, atât prin utilizarea unor conducători auto profesionişti şi disimularea în mijloacele de transport ale acestora, cât şi prin trecerea migranţilor pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere ale frontierei de stat a României (cunoscută ca fiind zona verde).

Pe parcursul documentării cauzei, pe teritoriul României, au fost identificaţi peste 300 de migranţi traficaţi.

”Pentru fiecare transport ar fi fost percepute persoanelor vătămate sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 de euro, în funcţie de segmentul de traficare (de exemplu, din România pentru Germania ar fi fost percepute sume cuprinse între 4.000 şi 5.000 de euro). Pentru transferul şi transportul ilegal de migranţi, bănuiţii ar fi utilizat autovehicule pe post de antemergător, şoferii implicaţi fiind instruiţi şi coordonaţi, în permanenţă, de către organizatorii transporturilor, prin transmiterea locaţiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezenţa în trafic a unor echipaje de poliţie, precum şi gestionarea resurselor necesare transporturilor (cheltuieli ocazionate de consumul de combustibil, de achiziţionarea vinietelor sau a alimentelor pentru migranţi)”, au mai transmis poliţiştii.

Potrivit acestora, de asemenea, membrii grupului infracţional organizat ar fi utilizat autovehicule închiriate sau cumpărate special pentru îndeplinirea scopului infracţional, în numele unor persoane terţe sau prin utilizarea unor documente falsificate, iar de cele mai multe ori, persoanele traficate ar fi fost transportate în condiţii de risc, prin supraaglomerarea sau lipsa de ventilaţie a spaţiilor disimulate.

”În ceea ce priveşte găzduirea, persoanele bănuite ar fi identificat locaţii, utilizate pentru adăpostul temporar al migranţilor, în momentul imediat al accederii ilegale pe teritoriul României, din Bulgaria sau Serbia. Locaţii de tip safe-house (supraaglomerate, fără posibilitatea de respectare a unor reguli elementare de igienă sau de prevenire a răspândirii unor afecţiuni medicale) din municipiul Timişoara şi Arad au fost închiriate, gestionate şi schimbate periodic, în vederea îngreunării descoperirii activităţii infracţionale”, a mai transmis IGPR.

Pe parcursul percheziţiilor domiciliare, au fost depistaţi mai mulţi migranţi şi au fost descoperite şi ridicate autoturisme de lux şi sume de bani în euro.

Nouă persoane vor fi duse pentru audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

”Concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziţii domiciliare şi au fost puse în aplicare două mandate de aducere, bănuiţii fiind audiaţi la sediul Bundespolizeiprasidium Potsdam. Totodată, în Serbia, a fost efectuat un control într-o locaţie de tip safe-house, utilizată de grupul infracţional organizat pentru adăpostirea temporară a migranţilor”, a mai transmis Poliţia Română.

 

 

Comentarii

comentarii