Acasă Actualitate Guvernul a cheltuit 20 milioane lei din Fondul de Rezervă pentru reluarea...

Guvernul a cheltuit 20 milioane lei din Fondul de Rezervă pentru reluarea navigației pe Bega

625
DISTRIBUIȚI

În primele 9 luni ale anului, Guvernul a cheltuit circa 1,2 miliarde lei din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția sa. Majoritatea sumei a fost alocată pentru organizarea referendumului nevalidat pentru redefinirea familiei și către finanțarea cheltuielilor autorităților locale, conform datelor analizate de Profit.ro.

Potrivit acestor date, până la începutul lunii octombrie, suma totală utilizată din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului era de 1,18 miliarde lei. Din această sumă, 668,7 milioane lei au fost destinați administrației centrale și către bugetele locale, iar cea mai mare parte a banilor a fost alocată în luna septembrie. Astfel, în total 163,7 milioane lei au fost alocați pentru organizarea referendumului din 6-7 octombrie, pentru redefinirea în Constituție a familiei, consultare care nu a fost validată ca urmare a numărului insuficient de alegători prezenți la urne.

Chiar înainte de referendum, Guvernul a alocat din Fondul de Rezervă 333,66 milioane lei pentru asigurarea cheltuielilor necesare autorităților locale din 42 de județe pentru sistemul de protecție a copilului, precum și a centrelor publice pentru persoanele adulte cu handicap.

Alte 28,2 milioane lei au fost acordate în luna mai pentru asigurarea cheltuielilor de capital și curente pentru trei județe, în timp ce sume importante din Fond au mai fost acordate pentru canalul navigabil de pe Bega (20 milioane lei) sau pentru achiziția de autovehicule pentru poliție (30 milioane lei). Totodată, 10 milioane de lei au fost acordați municipiului Sibiu în vederea realizării unui sistem de supraveghere video, care să contribuie la asigurarea securității Summit-ului Uniunii Europene, programat pe 9 mai. Autoritățile locale solicitaseră însă alocarea a peste 16 milioane lei peste sistemul video. De asemenea, aproape 4 milioane lei au au avut ca destinație județul Teleorman, pentru proiectul ”Amenajare spații sociale pentru situații de urgență (module-containere)” în municipiul Alexandria.

Din fondul de rezervă, Guvernul a majorat, în prima parte a anului Fondul de Intervenție cu 514,5 milioane lei, în vederea înlăturării efectelor calamităților naturale și pentru realizarea unor lucrări urgente de prevenire a acestora sau de refacere a infrastructurii afectate. După rectificarea bugetară de al începutul lunii septembrie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, arăta că suma din Fondul de Rezervă al Guvernul se situa la 1,2 miliarde lei. În consecință, prin alocarea în luna septembrie a banilor pentru referendum și pentru cheltuielile primăriilor cu sistemul de asistență socială, care totalizează împreună circa 500 milioane lei, rezultă că banii din Fondul de Rezervă aproape s-au înjumătățit.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii