Acasă Actualitate Halasz Ferenc despre repunerea pe soclu a statuii Fecioarei Maria: „Primăria a...

Halasz Ferenc despre repunerea pe soclu a statuii Fecioarei Maria: „Primăria a folosit această ocazie doar pentru campanie electorală”

DISTRIBUIȚI

Monumentul Fecioarei Maria din Piaţa cu acelaşi nume din Timişoara a fost vandalizat în ianuarie 2012. Statuia a fost pur şi simplu retezată de pe soclu. Joi, statuia a fost pusă din nou la locul ei, fiind organizat un eveniment în acest sens de către Primăria Timişoara. Eveniment la care au lipsit tocmai cei care au semnalat incidentul de la statuie şi cei care au făcut eforturi numeroase pentru ca statuia să fie refăcută – reprezentanţii maghiarilor. Au primit totuşi invitaţia – cu 3 minute înainte de eveniment…

„Atunci când s-a dărâmat aceste monument, care reprezintă de ani de zile o problemă, a cam fost violat şi a fost schimbat în sens negativ. Punctul pe I a fost pus prin dărâmarea acestei statui. Imediat am avut o discuţie şi am horărât ca în această acţiune să ia atitudine societatea civilă”, a spus preşedintele UDMR Timiş, Halasz Ferenc.

„Primăria actuală a dat încă o dată dovadă că nu prea este intreresată de monumentele istorice ale Timişorii”

Asociaţia Femeilor Maghiare din Timişoara a adunat 3.200 de semnături pentru refacerea aşa cum trebuie a statuii, consilierul minorităţilor din Consiliul Local Timişoara a urmărit pas cu pas ce se întâmplă cu acest memoriu. „Cu toate că a existat această activitate a societăţii civile, că a existat această intervenţie, este un monument făcut de primul arhitect şef al Timişorii, primăria a folosit această ocazie doar pentru campanie electorală, ieri (n.r. joi) având loc repunerea pe soclu a statuii. Invitaţii nu au sosit nici la UDMR, nici la Asociaţia Femeilor Maghiare. Ori au sosit înainte cu jumătate de oră, ori cu 3 minute înainte. Constatăm cu foarte mare stupoare că dincolo de restaurarea în sine a acestui monument nu s-a întâmplat nimic. A rămas cu toate adăugirile, cum a fost. Primăria actuală a dat încă o dată dovadă că nu prea este intreresată de monumentele istorice ale Timişorii. Este nevoie de prezenţa noastră în consiliul local, într-o Timişoară despre care ne place să spunem că este tolerantă, culturală, dar unde nu de multe ori se înceacră a se spune că viaţa a început undeva la 1918” a spus Halasz Ferenc.

Reprezentanţii UDMR spun că anumiţi inşi au încercat să transforme grupul statuar de-a lungul timpului, intervenţii nefericite care nu au ce căuta acolo – au făcut o balustradă metalică, au folosit culori neautorizate. Orice intervenşie asupra unei statui de patrimnoiu se porneşte cu un dosar de resttaurare, antrenează specialişti. În cazul acesta Primăria nu a fost la un nivel dorit de maghiari, aceştia spunând că monumentul necesită multe alte lucrări pentru a arăta ca originalul.

Statuia actuală s-a ridicat în 1906 şi o reprezintă pe Fecioara Maria în mărime naturală

Statuia Sfintei Fecioare Maria a fost ridicată pe locul unde se presupune că ar fi fost executat Gheorghe Doja, conducătorul revoluţionarilor ţărani din anul 1514. După tradiţie, în timpul în care Doja era supus chinurilor s-ar fi arătat chipul Fecioarei Maria. După martiraj, în acel loc a fost amplasată o icoană a Mariei, care a rămas şi în timpul dominaţiei turceşti. În 1837, preotul din cartierul Principele Carol se plânge că cei care veneau la târg au deteriorat statuia. Episcopul Lonovici comandă realizarea unei icoane mari din lemn. În 1865, în locul icoanei din lemn se face o statuie din piatră de Bavaria. În 1877, această statuie este înlocuită cu o nouă statuie, adusă de la Munchen. Statuia actuală s-a ridicat în 1906 şi o reprezintă pe Fecioara Maria în mărime naturală, aşezată într-o capelă zidită în stil roman. Cei şase stâlpi de la capelă sunt din granit din Belgia, iar statuia din marmoră de Carrara, se arată într-o carte semnată de Nicolae Ilieşu.

Comentarii

comentarii