Acasă Actualitate Haos la APIA Timiş

Haos la APIA Timiş

DISTRIBUIȚI

Fermierii timişeni se plâng de cozi interminabile şi de limbaj vulgar din partea funcţionarilor
Fermierii din Timiş stau la coadă ore întregi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Timiş. Oamenii spun că, deşi au programări pentru anumite ore, acestea nu sunt valabile, pentru că angajaţii instituţiei lucrează mult prea încet. Acesta nu este singurul motiv de nemulţumire al fermierilor din Timiş, ei mai spun că angajaţii APIA vorbesc foarte urât şi îi descurajează să mai depună actele pentru a obţine banii de la Uniunea Europeană. În viziunea celor de la APIA, cei care trec pragul instituţiei trebuie să fie foarte buni ingineri topografi, asta pentru a reuşi să îşi identifice parcelele direct de pe un program asemănător cu Google Earth. Unii dintre fermieri sunt trecuţi însă de 80 de ani şi nu au reuşit să se familiarizeze cu calculatoarele, cât despre imagini din satelit nici vorbă să priceapă ceva.

Fac programări în pauza de masă…

Înarmaţi cu multă răbdare, fermierii din Timiş au stat la coadă mai multe ore, joi, pentru a beneficia de un drept al lor. Ioana Gherghiulov are o parcelă de teren în Dudeştii Vechi. Ea a venit în dimineaţă zilei de 8 aprilie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Timişoara, la ora la care era programată, adică 10.30. Femeia a fost nevoită să aştepte mai bine de două ore.  "Este scandalos, adică cei de aici ne cheamă la o anumită oră, pe care, culmea, ei nu o respectă. Stau de mai bine de două ore şi nimeni nu mă bagă în seamă. Unii dintre noi au avut programări la ora 12, dar atunci personalul APIA era în pauză de masă. Este strigător la cer, adică noi venim de la zeci de kilometri şi aşteptă să termine aceşti angajaţi de mâncat", spune Ioana Gherghiulov din Dudeştii Vechi.

„ Ne vorbesc ca la uşa cortului ”

Dan Ioan din Bulgăruş este şi mai categoric în ceea ce îi priveşte pe lucrătorii APIA. "Aceşti oameni sunt plătiţi din bani publici şi nici măcar nu ştiu să lucreze la calculator, vă spun eu, de aia pierdem atâta timp aici. Pe deasupra ne mai vorbesc şi ca la uşa cortului. Păi, cum să identificăm noi parcelele de teren dintr-o simplă privire?". O altă bătrânică era programată pentru ora 9. Greşeala femeii a fost că a întârziat zece minute, de ajuns însă pentru a-şi pierde rândul. Bătrânica de aproape 80 de ani a fost nevoită să stea la coadă mai bine de patru ore pentru a reuşi să pună şi ea mâna pe un ban european, la anul.

Dau vina pe lipsa de personal…

Şeful biroului APIA din Timişoara, Cristina Nedelcu, spune că în instituţia pe care o conduce lucrează doar opt angajaţi, iar volumul de muncă este foarte mare. ”În Timiş sunt aproape 30.000 de fermieri, iar în Timişoara lucrează doar opt oameni. Este imposibil să împaci pe toată lumea. Fermierii care vin la noi este adevărat că sunt programaţi, dar de multe ori aceste programări se dau peste cap pentru că cei care vin la noi pierd foarte mult timp cu identificarea parcelelor de teren. În ceea ce priveşte comportamentul angajaţilor, noi chiar avem şi un slogan: Relaţia funcţionar APIA – fermier, fermier – funcţionar APIA are la bază principiul respectului reciproc (limbaj decent, calm, profesionalism, obiectivism)", spune Cristina Nedelcu. Culmea este că cei care stau la cozile interminabile se plâng exact de acest lucru, adică lipsă de respect din partea funcţionarilor APIA, care îşi încasează salariul şi din banii fermierilor ce contribuie la stat.

Comentarii

comentarii