Acasă Actualitate Herghelia Izvin sau perla de pe coroană: Aici creşte o rasă de...

Herghelia Izvin sau perla de pe coroană: Aici creşte o rasă de cai capturată de la Împăratul Napoleon

DISTRIBUIȚI

Ing. Octavian CampureanuHerghelia Izvin din judeţul Timiş se află la 17 km de Timişoara, pe un teritoriu întins pe raza a trei localităţi: oraşul Recaş, 491,54 ha, comuna Remetea Mare, 400,50 ha, dar şi în Timişoara, pe 11 ha, unde există un manej acoperit şi un grajd. Din 1968, la Izvin creşte şi se înmulţeşte o rasă de cai unică în România şi Europa de Est, datorită purităţii sângelui: Nonius.

Primul exemplar a fost capturat de la armata lui Napoleon

Nonius e un cal de tracţiune, negru strălucitor, cu cap berbecat care poate ajunge până la 800 kilograme. Primul exemplar de armăsar Nonius a fost capturat de soldaţii austro-ungari de la armata franceză, în timpul războaielor cu Napoleon Bonaparte. Atunci, calul era folosit la tractarea tunurilor. Prin încrucişarea cu Pur sânge englez, dar şi cu alte rase, specialiştii unguri au obţinut noua rasă Nonius. „Totuşi, în acest moment, Nonius-ul care se află la herghelia de la Izvin este cel mai tare din lume, fiindcă puritatea rasei existente aici este de peste 80%, pe când exemplarele colegilor maghiari au o puritate de 40%, ei încercând  o infuzie de sânge de la alte rase. La herghelie avem patru linii care continuă rasa cu cea mai mare stricteţe, de aproape 50 de ani”, a explicat ing. Octavian Câmpureanu, directorul unităţii. În acest moment la Izvin, sunt 228 de cai, dintre care jumătate sunt Nonius, iar jumătate Ardenez. Nonius trezeşte un mare interes din partea bănăţenilor. Mulţi îşi încrucişează iepele cu harmăsarii din această rasă. De aceea o parte sunt păstraţi pentru îmbunătăţirea raselor locale de cai. Un fermier sau o instituţie  îşi poate deschide o staţiune de montă publică. Trebuie să facă o cerere la Herghelia Izvin şi primeşte gratis un harmăsar, pentru un sezon sau un an. Singura obligaţie este să primească la montă numai iepe de la localnici. Condiţiile sunt foarte stricte. Dacă armăsarii sunt utilizaţi la muncă sau în alte scopuri, sunt retraşi. Nonius e o rasă foarte frumoasă şi se pretează foarte bine şi pentru călărie şi pentru tracţiune, dar şi la cursele cu trăsuri. La Izvin sunt patru pepinieri Nonius (cei mai valoroşi armăsari), utilizaţi numai pentru montă, pentru a nu se face cosangvinizarea, şi doi pepinieri de rezervă.

Herghelia Izvin – un fel de perlă a coroanei

Cealaltă rasă Ardenez este un cal masiv de tracţiune foarte puternic care depăşeşte 1000 kilograme. „E un cal de culoare maronie, cu coamă mare şi stufoasă, foarte îndrăgit de populaţie, fiindcă te poţi făli cu el. Rasa provine din Belgia, unde este folosit în pădure, la tracţiunea copacilor tăiaţi. Herghelia Izvin este o fermă de elită. Rasa Nonius e în pericol, de aceea noi trebuie să avem grijă să creştem suficienţi cai pentru ca rasa să nu se piardă. Trebuie să le asigurăm cele mai bune condiţii pentru a rămâne la fel de valoroşi şi puri. Herghelia Izvin e un fel de perlă a coroane. Datează din 1968, dar aici a funcţionat tot crescătorie de cai, încă din 1818”, spune Câmpureanu. După al doilea război mondial, caii au fost preluaţi de armată şi transferaţi la Pădureni, într-o localitate aflată la 20 de km de Timişoara, în partea de sud, iar locaţia a fost transformată în fermă de vaci, până în 1968. Principalul scop al herghelia este creşterea şi ameliorarea cailor din rasele Nonius şi Ardenez şi promovarea lor prin sportul ecvestru şi prin agrement, dar şi pentru ameliorarea altor rase din Banat. Hrana lor de bază o reprezintă concentratele din orz, ovăz, grâu, porumb, provenite din producţie proprie, şi fânul, pe timp de iarnă, iar vara de obicei caii sunt duşi la păşune. Herghelia deţine peste 800 de hectare, pe 600 ha se cultivă cereale, iar restul este păşune. Herghelia are 50 de angajaţi. În acest moment, Herghelia Izvin este în renovare. Se schimbă totul: de la acoperiş şi reţeaua electrică, până la cea de apă şi canalizare.

Comentarii

comentarii