Acasă Cultura Heritage of Timișoara: SOS cartierul Cetate!

Heritage of Timișoara: SOS cartierul Cetate!

864
DISTRIBUIȚI

În 2020, Heritage of Timișoara, proiectul de intervenție culturală în cartierele istorice timișorene, implementat de Asociația Prin Banat, se desfășoară în cartierul Cetate, iar lansarea va avea loc, sâmbătă, 29 februarie, de la ora 17:00, în mansarda Muzeului Național al Banatului, bastionul Maria Theresia, str. Martin Luther, nr. 4.

Patrimoniul cultural-arhitectural al Timișoarei este prea puțin cunoscut atât de locuitorii orașului, cât și la nivel regional și național.

Timișoara – orașul cu cele mai multe clădiri istorice, dar și cel cu cea mai mare degradare a clădirilor istorice – poate fi sprijinit și înțeles de comunitate în special prin inițiativele organizațiilor non-guvernamentale, așa cum este și Asociația Prin Banat, care luptă prin proiectul Heritage of Timișoara pentru o mai bună înțelegere a acestuia.

Heritage of Timișoara este un proiect lansat în 2017 de Asociația Prin Banat, cu scopul de a promova patrimoniul cultural timișorean, de a crește gradul de conștientizare în rândul publicului larg asupra importanței protejării și conservării a acestuia, precum și de a încuraja turismul cultural în cartierele istorice ale Timișoarei.

Heritage of Timișoara a debutat în 2017, în cartierul Fabric, apoi a fost continuat, în 2018 și 2019, în cartierele Iosefin și Elisabetin.

2020 este anul cartierului timișoarean cu cea mai bogată istorie: Cetate.

“Centrul istoric al orașului și principalul pol de atracție turistică, Cetatea domină restul cartierelor istorice ale Timișoarei atât pe plan cultural, cât și economic.

Acest fapt influențează negativ dezvoltarea proprie a celorlalte cartiere istorice, acestea aflându-se într-o relație de dependență funcțională în raport cu Cetatea, fără a beneficia însă de sprijinul financiar sau de atenția de care beneficiază acesta.

Prin implementarea metodologiei de intervenție culturală Heritage of Timișoara în cartierul Cetate, pornind de la rezultatele obținute în edițiile anterioare ale proiectului, dorim să contribuim la reconectarea celor 4 poli istorici prin rețeserea poveștilor din spatele dezvoltării istorice a orașului, prin cercetarea și descoperirea de noi conexiuni între clădirile de patrimoniu și locuitorii orașului (atât cei de azi, cât și cei din trecut),” spune Mihai Moldovan, managerul de proiect Heritage of Timișoara.

Comentarii

comentarii