Acasă Actualitate Homeschooling-ul a lovit sistemul de învățământ din Timiș. 53 de copii au...

Homeschooling-ul a lovit sistemul de învățământ din Timiș. 53 de copii au ”renunțat” la școala clasică. Ce riscă elevii?

DISTRIBUIȚI

La nivelul județului Timiș, în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, 53 de elevi au fost retrași de la cursurile școlare clasice, iar familiile lor au optat pentru homeschooling-ul – o formă de învățământ nerecunoscută în România.

Dintre aceștia 7 sunt în clasa I, 3, în clasa II, 8, în clasa a III a, 3 în clasa IV, 3, în clasa a V, 7 în clasa a VII și 1 clasa a VIII

Conform Inspectoratului Școlar Județean Timiș, zona de învățământ primar și gimnazial este afectată de acest fenomen. Unitățile de învățământ de unde au fost retrași cei 53 de elevi se află în Jimbolia, Giarmata, Sudriaș, Lugoj, Cenad, Orțișoara și Moșnița Nouă.

Miercuri 9 februarie, prof. Marin Popescu, inspectorul șef al ISJ Timiș, a declarat următoarele în legătură cu acest fenomen:

”Monitorizăm atent situația. Cu siguranță că elevii se vor întoarce în sistemul de învățământ preuniversitar din Timiș.

Homeschooling-ul e o formă de școală nerecunoscută în România, de aceea va trebui făcută o echivalare a studiilor acestor copii dacă se vor întoarce după un an sau doi în școli. Asta înseamnă o evaluare a cunoștințelor, pentru a fi reintegrați în anumite clase.

Tendința a fost remarcată în urmă cu un an, când au fost retrași mai mulți copii de la școala gimnazială din Orțișoara. Și acum acolo avem cei mai mulți elevi retrași, dar situația este mult mai amplă, mai rafinată”.

www.avocatnet.ro explică acest fenomen:

”Școala făcută acasă este posibilă, conform legislaţiei în domeniul educaţiei, pentru copiii cu nevoi educaţionale speciale sau pentru cei care nu se pot deplasa din motive medicale. Totuşi, homeschooling-ul, în sensul de alternativă de educare a copiilor în afară sistemului clasic de predare, nu este reglementat în România. Chiar dacă nu este recunoscut ca atare în ţara noastră, asta nu înseamnă că homeschooling-ul este ilegal”.

 

 

Comentarii

comentarii