Acasă Actualitate Hotel Atlas, de la proiect de regenerare urbană la unul dintre cele...

Hotel Atlas, de la proiect de regenerare urbană la unul dintre cele mai moderne spații de cazare din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Până nu demult, clădirile din Piața Sf. Gheorghe, nr. 2 – 3, din Timișoara erau doar „bombe cu ceas” care stăteau să cadă în orice moment. În 2012, însă, unor investitori locali le-a venit ideea de le a recondiționa și, astfel, de a porni unul dintre cele mai complexe proiecte de regenerare urbană din zona centrală a Timișoarei. A fost nevoie de „numai” puțin peste patru milioane de euro pentru a și duce la bun sfârșit inițiativa. Două dintre clădiri au fost demolate și reconstruite, în timp ce a treia a fost înălțată.

Vorbim de noul Hotel Atlas, o unitate de cazare de patru stele, cu 51 de camere, „născut din dorința de a oferi celor care ne vizitează un loc de care să își aducă aminte cu drag de Timișoara”, după cum spun proprietarii. Fațada clădirii a fost gândită pentru integrarea estetică în peisajul zonei, dar interiorul beneficiază de cele mai moderne condiții de cazare.

„Proiect de mare complexitate ce pune în discuție tensiunile dintre valorile patrimoniului construit și necesitățile unor activități ce caută regenerarea zonelor istorice, prin transformarea a două clădiri aflate într-o stare avansată de degradare, pregătite de o demolare dar din care cu mari eforturi de proiectare de arhitectură și structură și cu lupte în convingerea beneficiarilor s-au păstrat câteva zone ce amintesc de istoria locului”, precizează reprezentanții d.proiect, firma locală care s-a ocupat de proiectare, pe site-ul propriu la secțiunea dedicată Hotelului Atlas.

„Hotel ATLAS are un discurs critic și autocritic asupra regenerării urbane, fiind un proiect din care am învățat multe, având satisfacția să duc la final o muncă extrem de complicată, cu multe provocări, ce m-au pus în fața multor misiuni dificile pe care un arhitect le întâlnește într-un proiect. Dar poate cel mai important lucru a fost să înțeleg ce vulnerabil e patrimoniul construit al Timișoarei în această perioadă și cât de important este să fim pregătiți ca și arhitecți în păstrarea valorilor orașului și în responsabilitatea transformărilor adaptive la noi funcțiuni ale patrimoniului”, mai scriu proiectanții.

Pe de altă parte, când vorbesc despre hotel, reprezentanții acestuia țin să tragă paralele între legenda titanului Atlas și conceptul care a stat la baza proiectului de regenerare urbană din zona centrală a Timișoarei. Iată cum își prezintă aceștia ideile pe propriul site:

 „Pornind de la mitologia greacă, Atlas a fost titanul responsabil cu purtarea greutății cerurilor pe umeri. Această povară i-a fost dată, de Zeus, drept pedeapsă pentru că a luptat cu titanii împotriva zeilor olimpici. Conform unei alte tradiții, Atlas ar fi fost împietrit de către Perseus, fiind transformat în stâncă la vederea chipului Meduzei.

Revenind ușor în zilele noastre, Hotel Atlas întruchipează istoria Olimpului care continuă să stimuleze imaginaţia cercetătorilor şi a pasionaţilor de istorie deopotrivă. Există elemente care s-au născut în Antichitate şi cu care fiecare dintre noi ne aflăm zilnic în contact. În crearea ambientului hotelului, designerul Aurelian Scorobete, a ținut să îmbine două curente în opoziție, antic-modern. În strânsă legătură cu Antichitatea, dar mai ales cu titanul Atlas care dăinuie în lobby-ul hotelului, pentru a pune în valoare culorile ruginii, viața luxoasă și opulentă a zeilor, a ales stilul Art Deco”.

Proiectul a fost început de d.proiect încă din 2012, se preconiza că va fi finalizat în 2020, însă din cauza pandemiei și a unor probleme juridice cu vecinii, hotelul a fost finalizat spre finalul anului 2021. Frumusețea acesteia a fost surprinsă și într-un videoclip al Best of Timișoara.

Sursă foto: dproiect.ro, dproiect/Facebook, atlashotel.ro, Hotel Atlas/Facebook,

Comentarii

comentarii