Acasă Politica Ilie Sârbu, candidat la Primăria Timișoara: ”Situația reală a patrimoniului cultural construit...

Ilie Sârbu, candidat la Primăria Timișoara: ”Situația reală a patrimoniului cultural construit al orașului se apropie de colaps!”

1907
DISTRIBUIȚI

Ilie Sârbu, candidat independent la Primăria Timișoara, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, trage un semnal de alarmă, în ceea ce privește situația reală a patrimoniului cultural construit al orașului și spune că situația se apropie de colaps. La care se adaugă și completarea Legii 50 care, de la data de 7 februarie 2020, a avut efecte.

”Lipsa unei politici coerente la nivel de municipiu în ceea ce privește protejarea clădirilor istorice, lipsa acțiunilor de prevenire prin informarea timișorenilor în cadrul unei campanii o sa fie un factor în plus de presiune pe existența vechilor clădiri.

Intervenția neautorizată asupra clădirilor monument istoric poate însemna o lucrare făcută cu materiale nepermise, fără studii privind structura și rezistența clădirii. Rolul avizării este de a primi aprobarea unor comisii de specialitate care să se asigure că lucrarea este una cât mai puțin intruzivă pentru valoarea și rezistența clădirii. Se legalizează astfel mutilarea sau demolarea monumentelor istorice!”, explică Ilie Sârbu.

Legalizarea ”ilegalului”, politica aleșilor din România indiferent de culoarea politică

Ilie Sârbu prezintă și prevederile Legii nr. 422, care protejează Patrimoniul Cultural Istoric al României.

”Protejarea monumentelor istorice reprezintă totalitatea măsurilor cu caracter ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite să asigure identificarea, cercetarea, inventarierea, clasarea, evidența și conservarea lor.

De asemenea, protejarea monumentelor înseamnă, inclusiv paza şi întreţinerea, consolidarea, restaurarea, punerea în valoare a monumentelor istorice și integrarea lor social-economică şi culturală în viaţa colectivităţilor locale.

În condiţiile legii, în cazul realizării de lucrări neautorizate sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie abilitat are dreptul să întrerupă lucrările până la intrarea în legalitate, să aplice sancţiuni şi, după caz, să dispună revenirea la situaţia iniţială şi să sesizeze organele de cercetare penală.

Expertizarea structurală a monumentelor istorice şi verificarea tehnică a proiectelor de consolidare se fac numai de experţi şi verificatori
tehnici, atestaţi de Ministerul Culturii şi Identității Naționale pentru exigenţele specifice domeniului monumentelor istorice, cu respectarea cerinţelor privind calitatea lucrărilor în construcţii.”

Comentarii

comentarii