Acasă Actualitate În România nu e ca-n Germania: Un deputat german se miră de...

În România nu e ca-n Germania: Un deputat german se miră de cât de des migrează parlamentarii români de la un partid la altul

DISTRIBUIȚI

erich g fritz si marius popovici„Deputaţii trebuie să răspundă pentru faptele lor în faţa alegătorului”, spune Erich G. Fritz

Un deputat german, Erich G. Fritz, este foarte mirat că în România parlamentarii migrează de la un partid la altul. La ei, în Germania, astfel de practici sunt mai rare sau aproape inexistente. De asemenea, parlamentarul german nu-i vede pe parlamentarii români „legaţi de glie”, că trag pentru cetăţean.

erich g fritzLa ei, acolo, în Germania, deputaţii petrec o săptămână pe băncile parlamentului şi o săptămână stau în colegiu, alături de cei care i-au ales, pentru a le afla problemele. Ultimul caz de migraţie politică mai răsunător – 5-6 parlamentari – a fost înregistrat acum vreo 30 de ani. „Sunt în contact permanent cu mulţi colegi parlamentari din România şi văd cu regret cât de des în România parlamentarii migrează, îşi schimbă culoarea politică”, a spus deputatul german, prezent în aceste zile în Timişoara.

 

„Dreptul alegătorului trebuie să se întărească”
La ei nu e aşa. În partidul în care intră în ăla rămân, iar oamenii îi trag imediat de mânecă dacă îşi fac avere pentru ei şi uită comunitatea. Deputatul german nu zice că la ei totul e perfect şi nu neagă că o societate civilă mai puţin activă le-ar conveni şi parlamentarilor de la ei, dar trebuie să respecţi regulile şi să tragi (şi) pentru cetăţean. Lucru pe care mulţi parlamentari români îl uită. „Pentru partide sunt foarte puţine reţete de succes. Trebuie un program care să convingă oamenii, personalităţi care să întruchipeze acel program şi acele persoane să nu considere că e vorba doar de interesele proprii şi trebuie să dovedească că bunăstarea oamenilor este ţinta lor principală. Nu există o strategie în acest sens, pentru acest succes. Reţeta de succes e rezultată din faptele acelor oameni politici, prin ceea ce fac ei în colegiile lor. Dreptul alegătorului trebuie să se întărească – deputaţii trebuie să răspundă pentru faptele lor în faţa alegătorului. Cel mai important este contactul cu alegătorii pentru care au fost aleşi. Numai în contactul direct cu alegătorul omul politic dovedeşte de ce este în stare”, e de părere Erich G. Fritz.

„Presiunea populaţiei, a alegătorului, este aşa de puternică încât deputatul sau omul politic nu poate să ignore aceste manifestări”
Cetăţeanul german nu are alte „arme” pentru a-l face pe parlamentar fidel colegiului şi oamenilor din el faţă de cetăţenii români. Trimite mail-uri, scrisori, vine la cabinet, presiunea societăţii civile e foarte mare. Nu îl aleg pe acel om doar pentru că oricum trebuie ales cineva. Îl aleg pentru a le reprezenta interesele. „În politică trebuie să rezulte proiecte pe care cetăţenii le vor. Rolul deputatului este de a fi catalizatorul acestei idei, să realizeze doleanţele alegătorului. În România deputatul are prea mult contact cu alegătorul. La noi, în momentul în care un deputat greşeşte grav, presiunea este atât de mare încât îşi dă demisia. Nu e vorba doar de campania mediatică. Alegătorii se adresează deputaţilor prin email, fax, sondaje. Presiunea populaţiei, a alegătorului, este aşa de puternică încât deputatul sau omul politic nu poate să ignore aceste manifestări. Un cetăţean, o societate civilă interesată, e foarte important să existe, în Germania aşa este. Nici omului politic german nu-i convine acest lucru”, spune deputatul.

În 1976 a devenit membru CDU
Erich G. Fritz (CDU) este un prieten apropiat al României, prin activitatea sa intensă ca vicepreşedinte al Forumului Româno-German. Deputatul a făcut această vizită la invitaţia lui Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, timp de 12 ani şi un susţinător al relaţiilor cu Austria şi Germania. Erich G. Fritz este membru din 1990 în Parlamentul German, iar în 1976 a devenit membru CDU. A ocupat mai multe funcţii importante: vicepreşedinte al Comisiei „Protecţia Omului şi a Mediului”, responsabil cu comunicarea în ceea ce priveşte relaţiile externe ale economiei germane, preşedinte al Comisiei Globalizare şi Regionalizare. În acest mandat, Erich G, Fritz este membru al Comisiei oentru Relaţii Externe, membru al Grupelor Parlamentare Germano-Brazilian, Germano-Chinez, Germano-Rus, cât şi membru al delegaţiei Germaniei în adunarea parlamentară a Consiliului Europei la PPE şi membru în Comisia Ordine socială, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă. Oficialul german a vizitat societăţile Continental Automotive şi Kathrein România, din Timişoara şi a aut întrevederi cu oficialităţile judeţene.

Comentarii

comentarii