Acasă Actualitate Inaugurarea fabricii de biciclete Corratec de la Timișoara. Fabricantul german asamblează 350...

Inaugurarea fabricii de biciclete Corratec de la Timișoara. Fabricantul german asamblează 350 de e-bike pe zi

DISTRIBUIȚI

Producătorul de biciclete Corratec, unul dintre cei mai mari din Germania, a intrat în România cumpărând la Timişoara fosta fabrică de antene Kathrein. Produce deja în orașul de pe Bega aproximativ 350 de biciclete electrice pe zi, dar ținta este de 1000–1200 de biciclete pe zi, la începutul anului 2024.

Deocamdată lucrează în jur de 80 de persoane, însă până la finalul anului vor fi peste 200, urmând ca peste doi an să ajungă la peste 500 de persoane.

“Cu toții am creat ceva admirabil împreună, într-un timp foarte scurt despre care nimeni nu a crezut că va fi posibil. Pentru noi e foarte important să deschidem această fabrică la Timișoara, în contextul în care în această industrie subansamblurile vin din Asia în Europa. Suntem fericiți să fim aici. Timișoara și România pot să fie liantul care conectează Europa de Asia. Există un port în Constanța, vasele pot ajunge aici din Asia. Noi cumpărăm majoritatea subansamblelor din Taiwan”, a declarat Konrad Irlbacher, proprietarul fabricii Corratec.

Germanii au demarat activitățile la Timișoara la începutul anului 2022, iar sâmbătă, 6 august, au făcut inaugurare oficială, în fața oficialităților locale și a invitaților din Germania.

“Fabrica a început activitatea în luna ianuarie, cu partea de angajare și pregătire a personalului. A crescut treptat, acum sunt circa 80 de angajați. E foarte frumos să vezi că fosta fabrică Karthein, care s-a închis de mulți ani, a primit o nouă viață. E frumos să vezi oamenii care lucrează, creează și produc valoare. Industria e foarte frumoasă, interesantă, curată. Deocamdată asamblăm doar biciclete electrice. În jur de 350-400 pe zi, cu planul ca până la sfârșitul anului să dublăm acest număr. Bicicletele doar se asamblează din piesele care ne vin de la furnizori. De aici merg în centrele logistice din Germania, iar de acolo sunt distribuite către clienți”, a declarat Loredana Pintea, directorul fabricii Corratec din Timișoara.

Bicicletele Corratec nu se pot cumpăra deocamdată din România, însă pe viitor germanii intenționează să deschidă și la noi o reprezentanță. Vehiculele fac parte din categoria premium, ele fiind numite și Ferarri-ul bicicletelor, prețul e-bike-urilor pornește de la 2.500 și ajunge la 12.000 de euro.

“Nu sunt biciclete ieftine, dar Corratec face parte din segmental de înaltă gamă, produsele înglobează componente de înaltă tehnologie și de cea mai bună calitate”, a mai spus Loredana Pintea.

Corratec folosește tehnologia Shadow Edge Tube, cel mai puternic şi mai sigur cadru de bicicletă electrică din lume. De altfel, germanii au primit în 2020, un premiu pentru cel mai bun design de biciclete electrice.

“La începuturi, Corratec s-a axat pe producția de biciclete de concurs, pentru mountainbike. Așa ne știa lumea. Acum, bicicletele electrice sunt o parte foarte importantă. E ceva diferit, dar e tot bicicletă și e vorba tot de mobilitate. Pe moment producem la Timișoara 300-350 de biciclete electrice pe zi, dar în scurt timp vrem să ajungem la 600 de biciclete electrice pe zi. Planul pe termen lung e să producem 1.000 de biciclete pe zi. Acum asamblăm doar e-bike, dar pe viitor vrem să aducem aici și bicicletele normale, de mountainbike. Piața ne va spune ce vom putea face. E o afacere de familie și planificăm pas cu pas.

Cea mai scumpă bicicletă electrică produsă de Corratec ajunge la 12.000 de euro, iar cea mai scumpă bicicletă normală e 8.000 de euro”, a spus Konrad Irlbacher.

Una dintre valorile Corratec este participarea la viața comunității. Astfel a fost creat deja un parteneriat cu Universitatea Politehnica.

“Noi am avut și un eveniment, o competiție ciclistă, unde Corratec a fost partener principal. Cunoaștem foarte bine fabrica, e lider mondial pe ceea ce înseamnă mobilitate și biciclete. Suntem foarte bucuroși să colaborăm, pe oferirea de specialiști, oameni care își fac practica aici, oameni care se pregătesc aici. Am avut discuții pe tema asta, vom avea cursuri opționale pentru ei”, a spus Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.

Alin Nica, președintele CJ Timiș a vorbit despre strategia velo a județului, care urmează să fi dezvoltat în anii care vin.

“E o investiție foarte importantă pentru județul Timiș și se înscrie în dorința noastră de a fi deschiși spre cei care pun preț pe inovație și pe creativitate. Se înscrie și în linia strategică pe care noi vrem să o dezvoltăm aici, să fim primul județ din țară care are o strategie pe cicloturism. Județul e brăzdat de un coridor paneuropean de cicloturism pe care dorim să-l implementăm. Vom avea piste de turism de interes județean și de interes local în anii următori. Și eu merg des cu bicicleta. Când eram primar la Dudeștii Noi mergeam zilnic cu bicicleta la lucru. Și una din dorințele mele e ca în cel mai scurt timp să avem piste de biciclete care să lege Timișoara de cât mai multe localități periurbane. Pe lângă locurile de muncă pe care le creează, valoarea adăugată pe care o aduce economiei locale, reprezintă și un model de business care merită replicat”, a spus Alin Nica.

Compania germană are şi echipa sportivă, la disciplina ciclism mountainbike. De altfel, în această seară, de la ora 19.30, în Piața Unirii din Timișoara vor organiza prima competiție de mountainbike în oraș, la care vor participa 40 dintre cei mai buni sportivi la nivel mondial la mountainbike.

Printre ei este și campionul mondial Simon Gegenheimer, care concurează pe o bicicletă Corratec.

“Astăzi nu este despre mine, ci despre Corratec. Eu am o colaborare cu ei de trei ani de zile. E foarte important pentru mine să am o bicicletă bună, pentru că nu ține numai de tine să obții rezultate bune. Este o bicicletă stabilă, fiabilă, din materiale bune și oferă un sprint bun. Sunt profesionist, mă antrenez zilnic cu bicicleta, dar am și două biciclete electrice pe care le folosesc acasă, pentru plimbare și cumpărături”, a spus Simon Gegenheimer.

Vor mai lua startul Gaia Tormena (Italia), are titlul de Campion Mondial, categoria feminin, Marion Fromberger (Germania), a obţinut rezultate remarcabile în etapele de Cupă Mondială şi se antrenează pentru viitorul titlul de Campion Mondial, categoria feminin, Titouan Perrin Ganier (Franţa), a obţinut de patru ori titlul de Campion Mondial, Marcela Lima (Brazilia), campionul naţional al Braziliei şi câştigătorul sezonului de Cupă Mondială din Abu Dhabi, Simon Rogier (Franţa), sportiv emblematic la disciplina de mountainbike, Daniel Castillo Noyola (Mexic), sportiv care a avansat la categoria profesionistă în sezonul de iarnă, Ricky Morales (Puerto Rico), campionul naţional al Puerto Rico, şi Zinni Van Looy (Belgia), un tânăr sportiv cu trei participări consecutive la etapele de Cupă Mondială din Leuven, Belgia.

Comentarii

comentarii