Acasă Actualitate Va avea Timişoara căldură la iarnă?

Va avea Timişoara căldură la iarnă?

DISTRIBUIȚI
1.900 de timişoreni au depus deja cereri de debranşare
Directorul SC Colterm SA, Aurel Matei, se întâlneşte în aceste zile cu reprezentanţii furnizorului de gaz, Petrom Gas, pentru a obţine avizul de creştere a presiunii la gaz de la 3.600 la 10.000 de metri cubi pe oră. Cererea este necesară ca urmare a faptului că SC Colterm SA are încă datorii de 72 de milioane de lei către Petrom Gas, cu toate că anul acesta a achitat deja aproximativ 70 de milioane. În condiţiile obţinerii avizului favorabil, Colterm poate demara probele la cald în Timişoara, iar apoi, dacă temperaturile exterioare rămân scăzute, poate începe furnizarea energiei termice.

 În cazul în care Matei nu găseşte înţelegere la reprezentanţii furnizorului de gaz… viitorul nu sună deloc bine pentru timişoreni. „Sper să înţeleagă eforturile pe care le-am făcut anul acesta. Am plătit în jur de 70 de milioane, din surse proprii”, spune Matei, explicând că marea problemă a Colterm este că nu încasează banii pe care i-ar avea de primit. „Dacă punem sumele pe care le avem de încasat pe datorii, suntem pe zero, însă asta nu ne încălzeşte deloc. Pe hârtie, banii există. Furnizorii vor însă banii în cont, nu pe hârtie”, explică managerul Colterm. Regia are de încasat 138 de milioane de lei de la consumatori, 27 de milioane de la bugetul local şi în jur de 60 de milioane de la bugetul de stat. De la guvern, 7 milioane de lei ar urma să fie achitate zilele următoare, iar dacă Coltermului i se aprobă şi împrumutul de 50 de milioane de lei pe care încearcă să-l contracteze, situaţia pare a intra pe un făgaş normal. 
 
Tot mai multe cereri de debranşare
 
Între timp, 1.900 de timişoreni au depus deja cereri de debranşare de la sistemul central de termoficare, speriaţi de majorarea preţurilor şi diminuarea veniturilor. Nu toate cererile au fost aprobate, unele sunt încă în analiză. Cert este că debranşările se aprobă în condiţiile legii, spune Aurel Matei. Mai mult, există familii care s-au debranşat direct, fără să mai anunţe Colterm, deşi acest lucru contravine legii. Salariile şi pensiile diminuate, coroborate cu majorarea preţului de facturare a gigacaloriei în Timişoara va duce, cu siguranţă, la sprorirea numărului de restanţieri. „Ne aşteptăm ca mulţi consumatori să întâmpine dificultăţi la plată. Cum noi avem dificultăţi să plătim furnizorii, aşa vor avea şi consumatorii către noi. (…) Preţul de producţie a gigacaloriei este acelaşi din 2009. 288 de lei pe gigacalorie este preţul aplicat la populaţie, asumat de Consiliul Local Timişoara”, spune Matei. Preţul de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice este de 325,82 lei pe gigacalorie. Diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de facturare este suportată de municipalitate, prin subvenţii. ()
 
 

Comentarii

comentarii