Acasă Actualitate „Let’s do it, Romania”: Timişul – pe locul 5 la adunat gunoaie

„Let’s do it, Romania”: Timişul – pe locul 5 la adunat gunoaie

DISTRIBUIȚI
În zona Şag s-au adunat cele mai multe deşeuri din ţară!
 
În 25 septembrie a avut loc în judeţul Timiş şi la nivel naţional o mare curăţenie. Este vorba despre iniţiativa ce poartă numele „Let’s do it Romania”. O iniţiativă care şi-a propus şi a reuşit să carteze şi să cureţe gunoaiele din întreaga Românie într-o singură zi. Timişul a ieşit pe locul cinci la această acţiune de curăţenie propriu-zisă. Zonele cartate cu câteva luni înainte au fost împânzite de voluntari cu ocazia acestei zile de curăţenie la nivel naţional. 

Jandarmi, profesori, elevi, puşcăriaşi, oameni de la anumite firme sau pur şi simplu oameni care au coborât din maşini luxoase au pus umărul şi au strâns gunoaiele din Timiş. Nimeni nu i-a obligat. Au simţit nevoia să facă acest lucru, de a se alătura acestei iniţiative şi au făcut muncă de voluntari. 
 
6.578 de voluntari au adunat 18.418 saci
 
Au ieşit la curăţenie 6.578 de voluntari în Timiş care au adunat 18.418 saci de deşeuri. Au participat 64 de primării şi s-au adunat gunoaie de pe raza a 68 de localităţi timişene. Scopul nu a fost de a se face curăţenie în localităţi ci în afara lor. Spre exemplu la Timişoara există o campanie ce e în plină desfăşurare – „Nu te pune cu timişorenii” – o iniţiativă care responsabilizează cetăţenii Timişoarei şi le cere să respecte curăţenia, pe ei şi pe cei din jur. La marea curăţenie din 25, acţiunea „Let’s do it Romania” a avut ca participanţi şi 17 operatori de salubritate numai în Timiş.  Acţiunea a avut loc în urma cartării unde s-au descoperit 542 de mormane de deşeuri. La sfârşitul săptămânii va avea loc festivitatea de premiere şi acordarea diplomelor. „Din punctul nostru de vedere, al echipei coordonatoare a celor 6.578 de voluntari, aceştia au fost suficienţi. Când am început să cartăm resursele umane care au participat la cartare au fost evident mult mai mici. Au fost alese 45 de trasee cu punct de plecare Timişoara”, a spus Adriana Nica, coordonator judeţean comunicare Timiş „Let’s do it Romania”.

Multe primării au vrut să se implice în proiect
 
Şi primăriile au vrut să se implice mai mult şi mai multe. Au fost 64. Şi-ar fi dorit poate mai multe să fie implicate în proiect, au contactat organizatorii. Dar dacă nu s-a cartat pe raza comunei respective nu auavut cum să-i implice. Au identificat însă unele primării câteva mormane înainte de data de 25 şi le-au urcat pe site şi astfel au participat la acţiune. Alte comune şi-au făcut curat înainte de data de 25 septembrie. În spatele acestor voluntari stau multe autorităţi şi companii care au pus umărul. Primăriile, consiliul judeţean, operatorii de salubritate, firme. „A fost un început bun. Am fost pe drumurile judeţene şi am constatat cu plăcere că aceste trasee parcurse de către voluntari sunt curate şi acest lucru ne dă o senzaţie de civilizaţie la ora actuală”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş Adam Crăciunescu.  
 
Zona Şag a bătut recordul
 
Zona Şag din Timiş a fost locul unde au fost cei mai mulţi voluntari şi s-au adunat cele mai multe deşeuri. Din ţară! „Sunt trei mari zone sensibile, zone care au adunat mii de saci. Zonele respective – Şag, Lugoj (Surduc ce mai mare parte) şi Pădurea Verde. Şagul a fost cel mai mare grup în campanie. Am organizat în această zonă cea mai mare mână de lucru. Aceste grupuri au bătut recordul la nivel naţional. M-am uitat pe statistică şi nu am văzut mai mulţi saci adunaţi pe o singură zonă. Nu am văzut în ţară oameni care să cureţe râuri sau din barcă”,a spus Adriana Nica. 
 

Comentarii

comentarii