Acasă Actualitate Încă o idee bună blocată la stadiul de proiect

Încă o idee bună blocată la stadiul de proiect

356
DISTRIBUIȚI

Ca aproape orice iniţiativă bună de la noi, reabilitarea plastică a „blocului în trepte” din Piaţa Mărăşti a ajuns subiect într-o poveste condimentată cu acuze, comisii care nu cad de acord şi premii încă neacordate
Piaţa Unirii din Timişoara, poate unul dintre cele mai frumoase locuri ale urbei, ce aminteşte de perioada în care oraşul de pe Bega era cunoscut ca „Mica Vienă”, începe, uşor-uşor, să întinerească, prin renovarea câtorva din superbele clădiri istorice. Imaginea Dom Platz este însă în continuare parţial umbrită de faţada sudică a „blocului în trepte” din Piaţa Mărăşti, construit în perioada comunistă. Blocul urma să intre în reabilitare, la sfârşitul anului trecut, fiind cuprins în programul naţional de reabilitare termică a blocurilor comuniste. 
   
Concurs de proiecte

Profitând de moment, în toamna anului trecut, consilierul municipal PD-L Simion Moşiu a lansat ideea ca faţada dinspre Piaţa Unirii a respectivului bloc să fie pictată în ton cu Dom Platz-ul, pentru a se integra în frumoasa atmosferă din poate cel mai frecventat loc al Timişoarei pe timp de vară. Toţi factorii implicaţi au fost încântaţi de idee, astfel că s-a lansat un concurs, în facultăţile de profil din Timişoara, pentru găsirea celei mai bune variante artistice, care să poată însă fi uşor pusă în practică. Concursul de proiecte, denumit „Tu cum îl vezi? Mărăşti nr. 1 şi 2”, a fost lansat între studenţii de la Arhitectură şi de la Arte, de partea organizatorică ocupându-se AsoP (Asociaţia Peisagiştilor din România). Pentru ca studenţii să fie atraşi în număr cât mai mare, Consiliul Local Timişoara a şi alocat bani pentru premierea proiectului câştigător cu 1.000 de euro (4.300 de lei). Părea că totul decurge lin şi firesc, chestiune parcă atipică pentru România. Aşa că, în faza finală a concursului, după ce proiectele au fost triate şi sortate, au apărut neînţelegerile. Cel care venise cu iniţiativa, Simion Moşiu, şi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, semnează un document prin care îl declară câştigător în concursul de idei pe Mircea Popescu, masterand la specializarea Design în cadrul Facultăţii de Arte, considerând că proiectul acestuia este cel mai potrivit. În plus, şi sponsorii care ar urma să plătească pentru pictarea faţadei dinspre Piaţa Unirii, Fundaţia Bega, s-au declarat încântaţi de lucrarea lui Popescu. Cel de-al treilea component al juriului, arhitectul-şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, nu a iscălit însă documentul, considerând alt proiect ca fiind „mai fezabil”. Conform spuselor sale, Ciurariu a înaintat, în luna decembrie, o hârtie prin care spune că proiectul lui Popescu corespunde din punct de vedere artistic, însă în cazul în care nu poate fi realizat, propune spre aplicare cea de-a doua idee rămasă în concurs, una mult mai simplă, deci mult mai uşor de transpus în realitate. Consilierul local Simion Moşiu crede însă că altul ar fi criteriul pentru care Ciurariu alege cealaltă lucrare. Mai precis, lucrarea mai fezabilă în viziunea lui Ciurariu este semnată de Andrei Condoroş, secretarul AsoP, asociaţie în care şi arhitectul-şef este implicat ca şi consilier, fiind chiar unul dintre membrii fondatori. „Decizia unui membru al comisiei nu este discutabilă sau negociabilă. Eu am considerat altă lucrare ca fiind mai fezabilă şi am făcut şi o hârtie în acest sens. Dacă lucrarea cu pisicile (n.r.- cel al lui Popescu) nu poate fi realizată ca proiect, am propus să se folosească cealaltă. La momentul în care am ales-o, nu aveam nici cea mai vagă idee cine este autorul proiectului pe care l-am propus ca fiind mai fezabil. (…) Însă dacă primesc de la proiectant proiectul final, cu tot cu avizul de la Monumente, semnez fără probleme, pentru că doresc ca lucrarea să se realizeze”, ne-a declarat Sorin Ciurariu, explicând că i se pare normal ca premiul să se acorde după ce se vede clar că propunerea declarată câştigătoare poate fi pusă concret în aplicare. Andrei Condoroş, cel care a şi centralizat lucrările înscrise în concurs, spune că şi-a retras proiectul din concurs de câteva luni bune, tocmai pentru a nu se ajunge la astfel de discuţii.

„Proiectul este în lucru” 

Cu toate că niciun proiect nu a fost dat clar ca şi câştigător, Mircea Popescu, cel pentru care doi dintre membrii juriului îşi dăduseră votul, a fost pus la treabă şi… pe drumuri. Deşi nici în ziua de azi nu a primit premiul pentru viziunea sa asupra reabilitării plastice a blocului, a fost pus în legătură cu reprezentanţii Iprotim, care i-au cerut să le pună la dispoziţie proiectul şi în format vectorial. Fără mofturi, Popescu s-a pus pe treabă şi le-a trimis, cu câteva luni în urmă, proiectul în format vectorial şi în diverse variante cromatice, aşa cum i se ceruse. Mai mult, şi-a arătat şi disponibilitatea de a participa la „pictarea” blocului, explicând că va realiza şabloanele necesare. Reprezentanţii Iprotim cu care Popescu a fost pus în legătură s-au arătat foarte rezervaţi în declaraţii, rezumându-se la a ne declara: „Proiectul este în lucru, atât vă pot spune. Mai multe detalii vă poate da autoritatea contractantă. Vorbiţi domnul Ciurariu”, ne-a spus Radu Puică. Domnul Ciurariu spune că a primit exact acelaşi răspuns de la reprezentanţii Iprotim: „Proiectul este în lucru”. În lucru sau nu, proiectul stagnează de luni bune, chiar dacă blocul trebuia să fie de mult reabilitat. Constructorii care se ocupă de reabilitarea termică a blocului şi-au arătat disponibilitatea ca, după ce izolează şi tencuiesc faţada sudică, să mai lase schela, pentru a putea fi realizată decorarea. În prezent însă, schele pe faţada sudică nu există, nici polistirenul nu a fost aplicat. Cât despre proiect, aşa cum ni s-a spus, „este în lucru”, Dumnezeu ştie până când şi cu ce finalitate. Până atunci, o idee pentru care există finanţare, aparent există şi deschidere din partea tuturor, s-a blocat la stadiul de proiectare şi punere în aplicare.

Comentarii

comentarii