Acasă Actualitate Încă o clădire abandonată și lăsată în paragină se va transforma într-un...

Încă o clădire abandonată și lăsată în paragină se va transforma într-un spațiu pentru artă și cultură în Timișoara – foto

DISTRIBUIȚI

Teatrul German de Stat din Timișoara va intra în posesia unui imobil de pe strada Cuvin nr.2 (care comunică cu strada Pestalozzi), unde a funcționat cândva seţiile din domeniul industriei textile şi pielărie ale Colegiul Tehnic I.C. Brătianu. Din 2008 nu s-au mai şcolarizat aceste discipline, astfel că imobilul a fost părăsit. Imobilul face parte din domeniul public al Timişoarei, iar Consiliul Local trebuie să se pronunţe asupra unui proiect de hotărâre de schimbare a destinaţiei, din activități de învățământ în cele cultural.

Teatrul German de Stat Timişoara solicită clădirea pentru o perioadă de 49 de ani. Germanii se vor ocupa de amenajarea unei săli de spectacole, spaţii de creaţie şi adiacente, menționând că ei vor suporta cheltuielile de amenajare şi întreţinere.

Spaţiul este compus din patru corpuri de clădire – hală (cu parter înalt), atelier, cabină pentru poartă şi o hală cu un etaj – o curte betonată, un teren de 2.283 metri pătraţi.

 „Necesitatea ca Teatrul German de Stat să primească în administrare un imobil pentru o a doua sală de spectacole este una esenţială nu doar pentru dezvoltarea instituţiei, ci şi pentru infrastructura de spectacole din Timişoara. Ne dorim ca în viitor noua sală să devină un spaţiu deschis, un loc al dialogului între oameni şi culturi. Pe termen mediu şi lung ne imaginăm ca cele două săli să capete profile distincte în arhitectura stagiunilor: sala istorică, din clădirea Operei, cu intrarea prin str. Alba Iulia, să rămână dedicată preponderent spectacolului clasic, urmând ca noua sală din str. Cuvin să găzduiască cu predilecţie spectacolele de teatru contemporan”, a transmis Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German de Stat Timişoara.

Directorul susține că TGS se va ocupa de restaurarea şi refuncţionalizarea imobilului, urmând să dezvolte un epicentru cultural nou în acea zonă urbană, în condiţiile în care Timişoara a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, asumându-şi revitalizarea şi completarea infrastructurii culturale a oraşului.  

Comentarii

comentarii